REUTERS

Україна в рамках своєї участі у Світовій організації розпочала процедуру оскарження рішення уряду Російської Федерації про введення ембарго на транзит українських товарів з російської території в напрямку третіх країн, зокрема Казахстану та Киргизстану.

Як повідомили в прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, український експорт через ембарго з початку року скоротився на 35,1%, експорт у Казахстан впав на 45,5%.

"В цілому втрати експорту товарів до Казахстану за підсумками року і Киргизстан за підсумками другого півріччя оцінюються в обсязі 400 мільйонів доларів. А додаткові втрати (які сформуються в результаті всіх обмежувальних заходів – УНІАН) складуть 0,3% ВВП", – повідомили в Мінекономрозвитку.

Відео дня

У міністерстві підкреслили, що рішення почати процедуру оскарження є послідовним кроком на шляху захисту інтересів України, а також мінімізації негативних наслідків для нашої країни та наших торгових партнерів.

Коментуючи прийняте рішення, перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів нагадав, що Україна не раз заявляла про необґрунтованість російського транзитного ембарго.

"Введені Російською Федерацією необґрунтовані заходи не відповідають нормам СОТ", - цитує Кубіва прес-служба Мінекономрозвитку.

У свою чергу, торговий представник України Наталія Микольська зазначила, що Київ неодноразово закликав Москву скасувати дискримінаційні рішення.

"Україна неодноразово закликала Російську Федерацію скасувати необґрунтовані транзитні обмеження і відновити недискримінаційний, вільний режим транзиту для всіх членів СОТ", - цитує Микольскую прес-служба.

За словами торгпреда, свою позицію Україна представляла і до СОТ, а саме - на Генеральній раді СОТ 24 лютого і 27 липня поточного року, а також на засіданнях відповідних комітетів СОТ. Причому аргументи української сторони підтримали делегації Канади, США, ЄС, Японії, Австралії, Швейцарії, Кореї та Туреччини.

Читайте такожЄС зробить все можливе для скасування РФ торговельних обмежень проти України - єврокомісар

Як повідомляв УНІАН, взаємні торгові обмеження між Україною і Росією були введені в січні поточного року через те, що між Україною і ЄС набув чинності режим вільної торгівлі. Взимку був значно обмежений експорт українських товарів у Росію, а потім було накладено повне ембарго на експорт продовольства з України в Росію.

У липні Росія продовжила політику торговельних обмежень, закривши транзит українських товарів по своїй території в напрямку третіх країн, перш за все Казахстану і Киргизстану.

За різними оцінками, втрати українських виробників від введених Росією санкцій перевищили 1 мільярд доларів.