Фото УНИАН

Втрата російського ринку, який тривалий час був ключовим для українських товарів, обійшлася Україні щонайменше в 15 млрд дол., йдеться в щорічному посланні президента України Петра Порошенка до Верховної Ради. 

Читайте такожДержфінмоніторинг: Янукович і його оточення розікрали майже 200 мільярдів гривень

«Агресивне закриття Росією свого ринку стало для України економічним шоком. Воно обійшлося нам, за деякими підрахунками, щонайменше в 15 млрд дол. Ми втратили десятки, якщо не тисячі робочих місць. І ця економічна агресія - одна з головних причин різкого падіння рівня життя», - йдеться у зверненні. 

Відео дня

Раніше Порошенко наголошував, що обсяги українського експорту до Росії за останні роки скоротилися в 5 разів і на поточний момент становлять лише 9% від загального обсягу експорту України. Альтернативою російському ринку став ринок Європейського Союзу. 

Як повідомляв УНІАН, взаємні торгові обмеження між Україною і Росією були запроваджені в січні поточного року. З 1 липня Росія запровадила додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту українських товарів своєю територією. Вони, зокрема, передбачають продовження продуктового ембарго щодо низки українських товарів, включаючи продовольство і промислову продукцію, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизстану, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягування мит.