Володимир Козак

Міністерство інфраструктури України ініціює ведення плати за користування українськими дорогами для вантажних автомобілів важче 12 тонн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на брифінгу в Києві міністр інфраструктури Володимир Козак.

«У якій країні ви їздите безплатно? Більше ніде. Практично скрізь є оплата доріг. Ми маємо вводити це поступово: зробити добре дорогу, а потім брати гроші за користування дорогою. Але поки що тільки з великовантажних автомобілів – понад 12 тонн», - сказав міністр.

Відео дня

Водночас він зазначив, що платні дороги будуть обладнані вагами і оцінними лабораторіями.

Крім того, В.Козак зазначив, що сьогодні широке використання великовантажних автомобілів, які не платять за проїзд українськими дорогами, має серйозний негативний вплив на стан дорожнього полотна.

Разом з тим, питання розміру плати за користування дорогою, перелік потенційно платних доріг, впровадження штрафу за недотримання правил залишається дискусійним і має бути обумовлений у відповідному законопроекті, відзначають в міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня під час відвідин Національного транспортного університету прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що вважає за необхідне обмежити рух великовантажного транспорту автомагістралями країни, щоб дороги менше руйнувалися. Він наголосив, що більшість магістралей будувалися досить давно і не були розраховані на великі навантаження.

"Необхідно виділити для такого важкого транспорту певні напрями, ці напрями зробити задовільними для руху такого транспорту, а з решти всіх напрямів обмежити рух важкого транспорту і впорядковувати (дороги – УНІАН)”, - сказав М.Азаров.