В Україні можуть змусити АЗС розбавляти бензин біоетанолом / фото УНІАН

Верховна Рада відправила на доопрацювання в профільний парламентський комітет законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) в галузі транспорту", який передбачає обов'язкове додавання біоетанолу до бензинів, що реалізується в Україні.

Читайте такожНа Тернопільщині стався вибух місткостей з біоетанолом

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 246 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів після того, як для ухвалення законопроекту в першому читанні не набралося достатньої кількості голосів.

Відео дня

Як повідомив народний депутат Олег Семінський, доповідаючи щодо законопроекту, даний документ передбачає, що з 1 липня бензин, реалізований в Україні, має на 5% складатися з біоетанолу.

"Проект закону покликаний скоротити залежність країни від імпорту світлих нафтопродуктів, також він буде сприяти створенню нових робочих місць, збереження фінансових і трудових ресурсів для національної економіки. Мова йде про обов'язкове додавання до бензинів 5% біоетанолу з 1 липня 2021 року. У 2022 році - 6%, у 2023 році - 7%", - повідомив Семінський, додавши, що стане винятком бензин з октановим числом 98, через його малу частку на ринку.

Також ця вимога не буде стосуватися бензину, що поставляється для потреб Міністерства оборони, Державного резерву та для створення в Україні мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році валютні витрати на імпорт нафтопродуктів в Україну скоротилися на 6,7% - до 5,315 мільярда доларів, тоді як у 2018 році імпорт нафтопродуктів в Україну зріс на 31% - до 5,5 мільярда доларів.