За словами Куюна через війну трейдери не можуть купувати паливо в РФ і Білорусі / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

На третьому місяці повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України у Києві та регіонах почалися проблеми з паливом на АЗС й не виключено, що роздрібний продаж бензину на АЗС буде припинено.

Про це заявив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн, повідомляє "Сьогодні".

За словами Куюна через війну трейдери не можуть купувати паливо у РФ та Білорусі. Крім цього через бої на півдні країни неможливо завозити сировину через морські порти. 

Відео дня

"Після початку війни для українських трейдерів закрилася можливість купувати паливо в Росії та Білорусі, а також завозити його через морські порти. Нічого не залишається, як закуповувати пальне в Європі. Коли всі почали скуповувати його в сусідніх країнах, там утворився дефіцит і ціни для українських трейдерів виросли", - пояснює Куюн.

Великі компанії почали підписувати контракти на поставку палива безпосередньо з європейських портів. 

"Виникла логістична проблема. У Європі немає вільного рухомого складу, щоб доставити це паливо в Україну. Зараз виникла особливо велика проблема з бензином, тоді як пропозиції дизельного палива в Україні більше", – продовжує Куюн.

За прогнозами експерта, в найближчі тижні на заправках буде спостерігатися дефіцит палива, особливо бензину.

"При наявності палива у продажу будуть введені обмеження на заправку в 10-20 літрів за один раз. Але багато мереж взагалі перестануть обслуговувати роздрібних клієнтів, а будуть продавати паливо корпоративним клієнтам безготівко, але і тут будуть вводитися обмеження. Наприклад, у вантажівку будуть лити не більше 100 літрів дизеля, а в легковик – не більше 20 літрів за раз", – продовжує Куюн.

Експерт також нагадав, що українцям варто забути про 92-й бензин. Річ у тому, що в Європі він не продається, а вироблявся 92-й тільки на Кременчуцькому НПЗ, який виведений з ладу ракетним ударом з боку Росії. Зараз запаси цього палива закінчуються і взяти його буде ніде.

Експерт не виключає, що частина мереж може просто почати ігнорувати урядові обмеження і продавати паливо дорожче.

Ціни на АЗС:

Великі роздрібні мережі АЗС в період з 22 по 25 квітня збільшили ціни на бензин і дизельне паливо.

22 квітня Міністерство економіки України оприлюднило нові граничні ціни на паливо. Зокрема, бензин "звичайних" марок на АЗС не повинен перевищувати 34,10 грн/л, дизпаливо - 38,66 грн/л.

Верховна Рада з 1 квітня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану скасувала акциз і зменшила ставку податку на додану вартість до 7% на бензини моторні, важкі дистиляти та скраплений газ.

Вас також можуть зацікавити новини:

Експерт про ринок палива в Україні: 92-й бензин зникне, про автогаз слід забувати

Складна логістика і бюрократія: як Україна переходить на європейський ринок палива

Експерт назвав найбільш дефіцитне паливо на ринку України