На минулому тижні в Україні розпочала діяти частина заявлених податкових послаблень бізнесу на час війни. Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" №7137-д вносить цілу низку суттєвих змін, які можна розглядати як податкова реформу під час війни.

Питання забезпечення України нафтопродуктами вельми важливе

Зокрема він передбачає, що з 1 квітня 2022 року й до припинення або скасування воєнного стану на бензини моторні, важкі дистиляти та скраплений газ скасовується акциз та зменшена ставка податку на додану вартість до 7%. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це дозволить стабілізувати ціни та не допустити дефіциту. А якщо логістичні витрати постачальників палива будуть зростати, прем’єр пообіцяв розглянути пропозицію зниження ПДВ до 0%.

Відео дня

Питання забезпечення України нафтопродуктами вельми важливе, адже повномасштабне вторгнення російської армії на територію України та активні бойові дії призвели до дефіциту палива в декількох областях. Україна не може повністю забезпечити потреби у нафтопродуктах власним виробництвом і гостро залежить від імпорту пального.

Загалом на імпорт припадає більше ніж 80% споживання дизпалива, 55% бензину різних марок та більш ніж 70% скрапленого газу. А головними експортерами пального до України були Росія та Білорусь. З початку війни Україна повністю зупинила імпорт пального з цих країн. Проте, як бачимо, Уряд вживає заходів не лише з пошуку і диверсифікації джерел постачання палива, а й щодо здешевлення нафтопродуктів в Україні (це особливо актуально у період початку посівної кампанії).

Уряд зупинив дії норм, які надавали право іпотекодержателю виселяти з іпотечного житла його мешканців, набувати право власності на предмет іпотеки, або продавати його

Ще одна новація - протягом дії воєнного стану та у тридцятиденний строк після його завершення або скасування, позичальники (споживачі) не несуть відповідальності перед кредитодавцями (позикодавцями) за прострочення виконання зобов’язань по договорах про кредит та звільняються від сплати відповідних платежів - пені, неустойки чи штрафу. Всі платежі, нараховані з 24.02.2022, підлягають списанню. Зазначене положення є доволі актуальним, враховуючи що переважно кредити домогосподарств це споживчі кредити (більше ніж 80%) зі строком погашення до одного року (більше ніж 40%).

В зазначений період по нерухомому майну, яке перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія статті 37 Закону України "Про іпотеку" №898-IV. Зокрема щодо права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки, статті 38 - реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки, статті 40 - виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, за якими є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти, статей 41 та 47 - реалізації предмета іпотеки на електронних торгах. Тобто уряд зупинив дії норм, які надавали право іпотекодержателю виселяти з іпотечного житла його мешканців, набувати право власності на предмет іпотеки, або продавати його.

Крім того, Кабмін прийняв рішення суттєво полегшити умови ведення бізнесу для підприємців. Зокрема ФОПи першої та другої груп платників єдиного податку мають право не сплачувати цей податок. При цьому вони можуть не заповнювати відповідну декларацію. Платники третьої групи: фізичні особи-підприємці та юридичні особи з обсягом доходу протягом календарного року до 10 мільярдів гривень (великий бізнес) не обмежуються в кількості найманих працівників та мають можливість сплачувати єдиний податок з обороту в розмірі 2%. Також вони звільняються від обов’язкового нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість по операціях з постачання товарів, робіт та послуг.

Варто наголосити, що ці права не розповсюджуються на:

1) суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, парі та лотерей (крім їх розповсюдження); обмін іноземної валюти; виробництво, продаж,  імпорт і експорт підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів, пива, сидру, пері та столових вин); видобуток і реалізацію корисних копалин;

2) страхові компанії та брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи; реєстратори цінних паперів;

3) відділення, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні і юридичні особи – нерезиденти.

За 2022 рік не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єкти оподаткування, які знаходяться на територіях, де ведуться або велися бойові дії

З березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується земельний податок і орендна плата за земельні ділянки, розташовані на територіях, на яких ведуться або велися бойові дії, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, засмічені вибухонебезпечними предметами чи на яких наявні фортифікаційні споруди. Також за ці земельні ділянки не нараховується та не сплачується податкове зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

Крім того, за 2022 рік не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єкти оподаткування, які знаходяться на територіях, де ведуться або велися бойові дії, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Така "податкова реформа у період війни" є чітким сигналом для суспільства та бізнесу, що варто зосередити зусилля й наявні ресурси на здобуття перемоги над державою агресором.

Андрій Терещук, радник юридичної фірми "Ілляшев та Партнери"