Росія запропонувала Місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні двох своїх громадян / фото Facebook ОБСЄ

Голова Місії від Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за президентськими виборами в Україні Пітер Тейлер заявляє, що намір України недопустити російських спостерігачів для моніторингу за виборами президента України суперечить зобов'язанням країни перед ОБСЄ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова ОБСЄ/БДІПЛ сказав на прес-конференції у Києві.

Зокрема, Тейлер заявив, що позиція України щодо наміру недопустити російських спостерігачів для спостереження за президентськими виборами не відповідає принципам ОБСЄ. Також він сказав, що місії відомо, що з цього приводу у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні.

Відео дня

Читайте такожПорошенко накаже прикордонникам не пускати спостерігачів від РФ до України

"Звичайно, ми знаємо про те, що було запропоновано відповідний законопроект. Ми також цілком обізнані про позицією, озвученою українською владою, і маємо занепокоєння, оскільки це не відповідає зобов'язанням ОБСЄ щодо участі у спостережній місії усіх країн-учасниць ОБСЄ", - сказав Тейлер.

Водночас, він сказав, що роль ОБСЄ/БДІПЛ полягає у оцінюванні і спостереженні за виборчим процесом на відповідність демократичним стандартам. За його словами, місію не цікавить результат виборів і хто стане переможцем, оскільки місія зацікавлена у тому, щоби дізнатися, чи були всі виборчі процедури прозорими, чесними і відповідними до вимог законодавства.

"Наші оцінки і наші висновки базуватимуться на тих фактах, які ми самі встановимо, на тому, що ми самі бачили, а не на тому, що бачив хтось інший", - наголосив він.

Тейлер наголосив, що стосовно складу іноземних спостерігачів наразі відбуваються перемовини між ОБСЄ/БДІПЛ та Міністерством закордонних справ України.

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація запропонувала Місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні двох своїх громадян, які мають працювати довготерміновими спостерігачами для моніторингу виборів в Україні.