Місія ОБСЄ/БДІПЛ вже 13-й раз спостерігатиме за виборами в Україні / фото УНІАН

Російська Федерація запропонувала Місії від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні двох своїх громадян, які мають працювати довготерміновими спостерігачами для моніторингу виборів в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у Києві сказали голова ОБСЄ/БДІПЛ Пітер Тейлер та речник БДІПЛ Томас Раймер.

Зокрема, Тейлер зазначив, що місія почала працювати в Україні з 5 лютого на запрошення Міністерства закордонних справ України. Місія ОБСЄ/БДІПЛ вже 13-й раз спостерігатиме за виборами в Україні.

Відео дня

«Основна команда, яку ми тут представляємо, складається з 17 фахівців, які приїхали з 13 країн-учасниць ОБСЄ. Ця команда безпосередньо базуватиметься у Києві. І хоча, як я сказав, ми є громадянами 13 кран-учасниць ОБСЄ, проте ми не представляємо в місії відповідні свої країни. Ми представляємо ОБСЄ/БДІПЛ. Ми маємо відповідний мандат, і ми діємо відповідно до правил належної етичної поведінки і до вимог БДІПЛ», - зазначив Тейлер.

Водночас Раймер уточнив, що серед зазначених 17 спеціалістів немає громадян Російської Федерації. Команда представлена спеціалістами із Швеції, Німеччини, Канади, Сербії, Великої Британії, Угорщини, Румунії, Грузії, Франції, Польщі, Македонії, Киргизстану та Італії.

При цьому Тейлер зауважив, що наступного понеділка, 11 лютого, очікується прибуття в Україну команди довготермінових спостерігачів.

Читайте такожРФ буде намагатись дестабілізувати ситуацію і організувати провокації в Україні під час виборів – поліція

За словами Раймера, ОБСЄ/БДІПЛ отримала пропозиції щодо 92 кандидатів для команди довготермінових спостерігачів. «Двоє з них на спостерігачів були запропоновані Російською Федерацією», - сказав він.

«За стандартною практикою і методикою для спостережних місій ОБСЄ/БДІПЛ цей перелік, цей список, був направлений до Міністерства закордонних справ України офісом ОБСЄ/БДІПЛ, який базується у Варшаві», - пояснив Раймер.

У цьому зв'язку він підкреслив, що між ОБСЄ/БДІПЛ і МЗС тривають перемовини щодо цього переліку, тому треба дочекатися результату цих обговорень.

Передбачається, що у різні регіони України будуть відправлені по дві особи з команди довготермінових спостерігачів.

Також ОБСЄ/БДІПЛ направить в Україну короткотермінових спостерігачів, яких очікується 750 осіб. Вони мають прибути в Україну за декілька днів до голосування, до 31 березня, і стежитимуть за перебігом голосування в день виборів.

Тейлер додав, що БДІПЛ звернулося до усіх країн-учасниць ОБСЄ запропонувати кандидатури на короткотермінових спостерігачів. "Отже, ми маємо цифру запиту, але ми поки що не знаємо, скільки насправді в кінцевому підсумку буде таких людей", - пояснив він.

Також до України має приїхати група парламентаріїв з Парламентської асамблеї ОБСЄ та Парламентської асамблеї Ради Європи, але поки невідомо, скільки їх буде і з яких саме країн вони приїдуть.