Cпостерігачі ОПОРИ стежать за дотриманням всіх виборчих процедур / фото УНІАН

Громадянська мережа ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на виборах президента України 31 березня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова правління мережі ОПОРА Ольга Айвазовська заявила на прес-конференції “Національний екзит-пол: президентські вибори 2019”.

Айвазовська нагадала, що ОПОРА з 2009 року "здійснює контроль щодо відповідності офіційно оголошених результатів виборів Центральною виборчою комісією тому, що насправді відбулося на виборчій дільниці".

Відео дня

За її словами, ця методика називається паралельний підрахунок голосів на основі статистичної вибірки. Під час його проведення враховується регіональна, територіальна, адміністративна специфіка, типи і види дільниць, а також кількість виборців.

Айвазовська відзначила важливість проведення громадського моніторингу на малих, середніх і великих дільницях, спеціальних, постійних і тимчасових дільницях, а також на дільницях у відкритих і закритих закладах (лікарні, в'язниці, військові частини тощо).

"Наші спостерігачі будуть працювати і на дільницях у тюрмах, якщо вони будуть визначені вибіркою, і також у закритих закладах, медичних закладах, і ми сподіваємося, що нам вдасться потрапити до військових дільниць, яких, як ви знаєте, створено 80. Вони є закритими по факту, і, як на мене, сьогодні є велика проблема, що досі незрозумілий порядок доступу туди, на відміну від тюрем і медичних закладів", - сказала Айвазовська.

Читайте такожВибори 2019: коли Національний екзит-пол оприлюднить остаточні результати

За її словами, для моніторингу ходу виборів ОПОРА планує залучити 1 тис. 500 спостерігачів. Наразі ЦВК зареєструвала понад 800 спостерігачів мережі.

"На відміну від екзит-полу, паралельний підрахунок голосів не здійснюється на основі опитування. Ми не спілкуємося з виборцями", - додала Айвазовська.

За її словами, спостерігачі ОПОРИ стежать за дотриманням всіх виборчих процедур.

«Тобто, після того як вибірка нам визначить, на яких саме дільницях - чи в горах, чи в селах, чи в тюрмах - потрібно поставити спостерігача для здійснення моніторингу всіх процедур, ми матимемо «зріз» по тому, чи дотримані процедури, чи ні", - сказала Айвазовська.

Також, за її словами, ОПОРА здійснює паралельний підрахунок явки виборців на дільниці.

"І друге: яка є явка виборців на ті чи інші періоди часу, наприклад, на 12.00, на 16 і 20 годину, тому що здійснюється і паралельний підрахунок явки, а також яким чином забезпечено проведення самого підрахунку і вечірнього засідання виборчої комісії, чи спостерігачі довіряють змісту протоколу, підписаного в офіційному порядку.

І лише тоді цей протокол і результати враховуються в межах паралельного підрахунку голосів, адже можна зібрати сфальшовані протоколи, не спостерігати за тим, як відбувався хід голосування, ранкове засіданні чи вечірнє засідання, і по факту результат буде - демонстрація зманіпульованими результатами виборів", - зазначила Айвазовська.

За її словами, спостерігачі ОПОРИ, які працюватимуть на 1,5 тисячі дільниць, матимуть доступ до результатів голосування близько 3 млн громадян.

«Ці голоси враховуються виключно в ситуації, якщо було дотримано всі процедури, і спостерігач довіряє результату і підрахунку, як і результату голосування», - пояснила Айвазовська.

Спостерігачі мережі будуть присутні на виборчих дільницях, починаючи з часу проведення ранкових засідань виборчих комісій, - з 7.15. Вони мають відстежити, чи були опломбовані сейфи, чи дійсно печатки та виборча документація зберігалися у сейфах, чи не було викрадено виборчі бюлетені, чи складено протоколи ранкових засідань виборчих комісій. Впродовж дня спостерігачі фіксуватимуть усі можливі порушення: фотографування бюлетенів, видачу бюлетенів особам, які не мають на це права або не мали належних документів.

"У нас будуть електронні копії всіх протоколів з дільниць, на яких проводилося спостереження. Так само немає проблеми оприлюднити потім і результати оцінки з дотриманням процедур, явки чи підрахунку кінцевого результату виборів", - сказала Айвазовська.

Водночас, до дня голосування й у день виборів ОПОРА не оприлюднюватиме перелік виборчих дільниць, на яких працюватимуть її спостерігачі.

Айвазовська зауважила, що оприлюднення результатів паралельного підрахунку голосів залежатиме від того, скільки часу на виборчих дільницях будуть рахувати бюлетені.

"До моменту підписання протоколу жодні дані не можуть бути враховані. Тому, за хорошого сценарію, це буде ранок понеділка (1 квітня) - о 10.30 точно оприлюднимо результати явки і по всіх порушеннях", - сказала Айвазовська.

Також, за її словами, якщо о 10.30 1 квітня закінчиться фізичний підрахунок голосів виборців на дільницях, де працювали спостерігачі ОПОРИ, то в цей час буде оприлюднено дані паралельного підрахунку голосів.

"Якщо ні, то в той момент, коли вони будуть максимально точними і репрезентативними", - уточнила Айвазовська.