Ілюстрація / REUTERS

Народні депутати від партії "Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко (перший заступник голови Верховної Ради, позафракційна) та Марія Іонова (заступник голови парламентського комітету з питань європейської інтеграції, член фракції «БПП») зареєстрували законопроект, що передбачає проведення обов’язкових теледебатів кандидатів на пост президента України перед другим туром президентських виборів та зняття з реєстрації кандидата у разі його неучасті в цих теледебатах.

Згідно з документом, розміщеним на сайті Верховної Ради, даним законопроектом пропонується внесення відповідних змін до закону "Про вибори Президента України" (щодо обов’язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування).

Зокрема, частину п’яту статті 11 («5. У разі необхідності виборчий процес може включати також такі етапи:…») пропонується доповнити новим пунктом такого змісту: "проведення обов’язкових теледебатів".

Відео дня

Читайте такожВибори 2019: громадянська мережа ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів

Водночас частину першу статті 56 («1. Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на пост Президента України у разі:…») пропонується доповнити новим пунктом такого змісту: "відмови кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах або неможливості його участі у них".

Також автори законопроекту пропонують змінити частину п’яту статті 62 закону "Про вибори Президента України" і викласти її в такій редакції: «5. Проведення обов’язкових теледебатів за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, організовується Національною телекомпанією України. У разі відмови одного з кандидатів на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь в теледебатах або неможливості його участі у них, Центральна виборча комісія невідкладно приймає рішення про скасування реєстрації цього кандидата на пост Президента України, а виділений для теледебатів час надається іншому кандидату на пост Президента України для проведення передвиборної агітації».

Як відомо, вибори президента України відбудуться вже за 10 днів – 31 березня 2019 р. У разі проведення другого туру виборів, повторне голосування має відбутися 21 квітня 2019 р. Чинний президент України Петро Порошенко, згідно з даними соціологічних досліджень, входить до трійки лідерів виборчої кампанії.