Українці перед виборами розчаровані старими елітами / фото УНІАН

Найбільш обнадійлива річ на цьогорічних виборах українського президента полягає в тому, що ніхто не знає напевне, хто переможе. З такої точки зору, демократія в Україні здорова. У всякому разі вона точно здоровіша, ніж у її пострадянських сусідів: Росії й Білорусі.

Про це пише The Economist, нагадуючи, що за опитуваннями перед виборами комедійний актор Володимир Зеленський має найбільшу підтримку. Нинішній президент Петро Порошенко й екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко борються за друге місце. Колишній міністр енергетики Юрій Бойко й екс-міністр оборони Анатолій Гриценко відстають в гонці, займаючи четверте і п’яте місця відповідно. Чверть виборців досі не визначилися. І жоден з майже 40 кандидатів навряд чи зможе здобути впевнену перемогу в першому турі 31 березня, тож варто готуватися і до другого, який пройде 21 квітня.

Читайте такожWashington Post: В Україні межа між політикою і шоу остаточно стерта

Відео дня

Разом з тим, напружене передвиборче змагання маскує інші українські недуги. Звинувачення у скупці голосів звучать щодня. Українські олігархи продовжують впливати на процес через підконтрольні їм ЗМІ. А невизначеність результату також відображає глибоке розчарування серед людей.  Революція на Майдані, яка п’ять років тому повалила режим Віктора Януковича, дала шанс позбутися продажних політиків. Певні реформи дійсно були проведені. А курс на інтеграцію із Заходом був встановлений. І на відміну від попередніх гонок, цьогорічна – це не вибір між зближенням із Росією чи Заходом. В цьому винен також російський президент Володимир Путін, який анексував Крим і влаштував військове вторгнення в східні українські регіони.

Разом з тим, корупція і корисні інтереси досі процвітають в Україні. Українці менше довіряють своєму уряду, ніж мешканці будь-якої іншої країни, про що свідчать дані Gallup. Лише 9% впевнені в урядовцях, а 91% переконаний, що чиновники корумповані.

На думку видання, ця недовіра до істеблішменту і пояснює феномен Володимира Зеленського. Він один з найпопулярніших акторів в Україні, відомий роллю в серіалі «Слуга народу».  Епізод з серіалу, в якому його герой, ставши президентом, красномовно сварить корупцію, стало вірусним. Зеленський назвав свою політичну партію так само, як і серіал. The Economist також додає, що під час передвиборчої гонки актор стилізував свою кампанію так, щоб вона нагадувала популярного кіногероя, стираючи лінію між дійсним і бажаним.

Читайте такожNew York Times: На Заході бояться зупинки реформ в Україні за будь-якого президента

Однак, українці відчайдушно бажають побачити в політиці нові обличчя. Тому вони готові закрити очі на те, що Зеленський не має політичного досвіду і не висловлює чітко свої політичні позиції.

«Навіть стілець міг би балотуватися, а вони б за нього проголосували», - сказав виданню неназваний західний дипломат.

В українській політиці не багато старших діячів, ніж Порошенко і Тимошенко. Кондитерський магнат і екс-міністр закордонних справ став президентом у 2014 році, пообіцявши викорінити корупцію. Але тепер Порошенко загруз у звинуваченнях у хабарництві проти його оточення. Тож свою кампанію він сфокусував на розбудові держави й питаннях безпеки. Тимошенко ж змагається за президентство з непереконливим слоганом «Новий курс». Її найбільш привабливим політичним закликом став протест проти підвищення цін на газ.