forbes.net.ua

Народний депутат України Станіслав Березкін, який висунув свою кандидатуру по одномандатному округу в Кіровоградській області, в своєму блозі на веб-сайті "Цензор.нет"окреслив кілька головних завдань, що стоятимуть перед народними обранцями, які представлятимуть сільськогосподарські регіони.

Він вважає, що в новій Раді мають бути прийняті системні рішення щодо розвитку аграрного сектору України. Березкін спрогнозував, що "швидше за все, цей склад Верховної Ради таки візьметься за земельну реформу".

Відео дня

За його словами, в основних гравців бракує конструктивної програми щодо села. "Не виключено, що дехто таку програму має, але приховує. Бо мало кому вона сподобається, адже полягає в цілковитій монополізації аграрної сфери і земельних відносин корпораціями, причому не завжди вітчизняними", - зазначив нардеп.

На думку Березкіна, якщо не приділити увагу селу, то там "не знайдеться місця для малого і середнього бізнесу, тобто незалежних фермерів, бо доходів на всіх не вистачить". Він також підкреслив, що існує велика вірогідність продовження "оптимізації" соціальної інфраструктури, тобто, скорочення мережі шкіл і лікарень.

Щоб завадити цьому, Станіслав Березкін запропонував кілька кроків.

"Коли буде створюватися ринок землі, то він має бути цивілізованим. У розпорядженні фермерів набагато менші ресурси, ніж у великих землевласників. Потрібні механізми захисту малих і середніх підприємців. Необхідно провести інвентаризацію сільськогосподарських земель. Має бути прозорий кадастр, який унеможливлює несанкціоноване втручання з метою крадіжки прав власності. Держава має потурбуватися про інструменти пільгового кредитування, які дозволять фермерам викуповувати землю за ринковою вартістю", - написав парламентарій.

На його думку мажоритарні депутати повинні мати достатньо повноважень і досвіду, щоб розвивати інфраструктуру: будівництво доріг, розвиток автобусного сполучення, опорних шкіл, оновлення фондів сільських бібліотек, підключення закладів культури до мережі Інтернет. При цьому, депутати можуть і повинні створювати робочі місця, залучаючи інвестиції та приватний бізнес на свій округ, і опікуючись тим, щоб підприємцям не перешкоджали.

Крім цього, він звернув увагу на те, що дуже часто депутати-мажоритарники стають "єдиною дієвою перешкодою рейдерству" на своїх округах, в той час як правоохоронці працюють не завжди ефективно.

"Мажоритарні депутати мають законодавчо підтримувати вітчизняний аграрний сектор. Зокрема, потрібна державна підтримка малих та середніх сільськогосподарських підприємств, а також доступне кредитування від державних банків, які наразі самовідсторонилися від завдань економічного розвитку. Держава має надати фінансові стимули, зокрема для розвитку рослинництва, тваринництва і переробки, щоб додана вартість залишалася у людей, які її створюють, а не перекупників. Мають бути збережені квоти на отримання вищої освіти для випускників сільських шкіл", - написав кандидат у народні депутати.

"Переконаний, що навколо такої програми у новій Верховній Раді мають об’єднуватися мажоритарники від "сільських" областей", - резюмував Станіслав Березкін.