Голова Жіночого руху «За майбутнє» Ірина Суслова

В державному бюджеті України слід передбачити кошти на забезпечення шкіл усіма необхідними засобами захисту, а також для найму додаткового технічного персоналу. В разі відсутності фінансування, заклади середньої освіти не зможуть дотримуватись антиепідеміологічних заходів, що може спричинити спалах коронавірусу серед дітей та педагогів.

Про це повідомила голова Жіночого руху «За майбутнє» Ірина Суслова.

«З 1 вересня заклади загальної середньої освіти відновлять свою роботу. Уряд поклав на місцеве самоврядування обов’язок забезпечити школи масками, антисептиками, дезінфекційними засобами. Проте, досі невідомо скільки на це потрібно коштів і чи провів Кабмін відповідні розрахунки. І головне – чи є ці ресурси у місцевого самоврядування? З високою ймовірністю можна прогнозувати, що вся відповідальність за невиконання рішень Уряду ляже на директорів шкіл, які нічого не зможуть вдіяти», - заявила Ірина Суслова.

Відео дня

За її словами, відновлення навчання поставить перед вчителями та учнями низку невирішених проблем.

«По-перше, це неможливість закупити в достатній кількості захисні засоби. По-друге, це брак технічного персоналу і, відповідно, недостатньо якісне прибирання приміщень. По-третє, це відсутність налагодженої системи тестування вчителів на COVID-19. Сьогодні ні законодавство, ні накази МОЗ не вимагають від педагогів медоглядів. Тобто влада підставляє під удар всіх вчителів країни, бо завтра вони можуть опинитися в такій же групі ризику, як, наприклад, медики», - переконана голова жіночого руху «За майбутнє».

Ірина Суслова пропонує негайно здійснити розрахунки, скільки коштів потрібно на кожну школу, аби у вересні-грудні 2020 року забезпечити їх захисними засобами.

«Після цього на рівні парламенту слід негайно ухвалювати зміни до державного бюджету, аби надати школам відповідне фінансування. Безпека учнів та вчителів в умовах пандемії мусить бути пріоритетним завданням центральної влади, якій слід взяти відповідальність на себе, а не перекладати її на органи місцевого самоврядування та на керівництво шкіл», - заявила Ірина Суслова.