Величезна кількість бюлетенів на місцевих виборах буде визнана недійсною / Фото УНІАН

У Комітеті виборців України прогнозують, що кількість недійсних бюлетенів після голосування на місцевих виборах 25 жовтня сягатиме десятків відсотків.

Читайте такожМісцеві вибори в Україні: у МОЗ розказали, як безпечно проголосувати 25 жовтня (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова КВУ Олексій Кошель.

Відео дня

Він зазначив, що експерти КВУ нарахували близько 15 варіантів, як можна неправильно заповнити бюлетень, внаслідок чого під час підрахунку голосів такий бюлетень буде визнано недійсним.

За словами Кошеля, цю проблему можна було би виправити, внісши зміни до Виборчого кодексу,

"Я думаю, що ця проблема буде вирішена постановами Центрвиборчкому", - додав він.

Також Кошель зазначив, що кандидати своєю агітацією ще більше заплутують виборця, якому і так буде не просто зорієнтуватися у новій виборчій системі.

«Я був оптимістом, але на останньому етапі кампанії я побачив, що кандидати ще більше заплутують виборців. До прикладу, в себе у поштовій скринці я вчора знайшов близько 5 листівок, де мені нагадували, який у мене номер округу, який номер партії до районної ради, до обласної, які номери кандидатів. Прочитавши 5 листівок, я не виніс з них жодної інформації. В мене в голові була «повна каша». І, думаю, те ж саме буде у головах більшості виборців. І така плутанина ще більше посилиться через невдалі кампанії кандидатів, які самі не до кінця розібралися у специфіці положень Виборчого кодексу», - сказав Кошель.

На його думку, плутанини додасть також і всеукраїнське опитування в день виборів.

«Тому, я думаю, що відсоток бюлетенів, заповнених з помилками, становитиме кілька десятків відсотків. Такий мій прогноз», - підсумував Кошель.

Разом з тим голова КВУ додав, що плутанина із заповненням бюлетенів не вигідна владі, і він не бачить у запровадженій системі голосування якогось злого умислу.

"Я не думаю, що це комусь вигідно, не думаю, що це злий умисел. Це просто приклад, як не потрібно працювати над виборчим законодавством і законодавством взагалі", - сказав Кошель.

Місцеві вибори в Україні: правила проведення

  • Згідно з Виборчим кодексом, 25 жовтня на місцевих виборах виборчі системи використовуватимуться в залежності від кількості виборців в територіальній громаді.
  • У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.
  • У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.
  • 10 жовтня Центральна виборча комісія затвердила роз’яснення щодо порядку заповнення бюлетенів на місцевих виборах 25 жовтня. Як правильно заповнювати виборчий бюлетень можна переглянути за посиланням.