Половина українців голосуватимуть і при загостренні ситуації з COVID-19 / Фото УНІАН

Навіть за умови загострення епідемічної ситуації в Україні майже половина виборців підуть голосувати на виборах 25 жовтня.

Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 4-7 жовтня.

Так, респондентам поставили два запитання: "Яка ймовірність, що ви візьмете участь у виборах 25 жовтня?" та "Яка ймовірність, що ви візьмете участь у виборах 25 жовтня, якщо у вашому населеному пункті загостриться ситуація з коронавірусом?".

Відео дня

Читайте такожОпитування показало, які партії можуть подолати п’ятивідсотковий бар'єр

Відповідаючи на перше питання, 58% опитаних сказали, що обов’язково візьмуть участь у голосуванні, 21% вагаються (50/50), ще 8% – можливо візьмуть участь, 13% – малоймовірно.

У разі загострення ситуації з коронавірусом, готовність взяти участь у виборах підтвердили 46% респондентів, 23% вагаються (50/50), 9% – можливо прийдуть на дільниці, 21% – малоймовірно.

Як зазначають соціологи, за останній тиждень тенденції стосовно декларованої явки практично не змінилися.

Згідно з даними опитування, 81% респондентів зазначили, що, обираючи, за кого голосувати на місцевих виборах, вони приймають рішення самостійно. Поряд з цим 15% частіше радяться із близькими, родичами. Найбільше останніх серед наймолодших і одночасно серед найстарших опитаних, жителів сіл, жінок та на заході Україні.

Для третини опитаних (34%) на місцевих виборах важливіше, в першу чергу, хто стане міським/сільським головою і майже втричі менше (13%) – які партії пройдуть до місцевих рад. Поряд з цим 35% респондентів зазначили, що їм однаково важливо, хто буде головою і які політичні сили прийдуть до влади.

Також результати показали, що 37% опитаних часто стежать за місцевою політикою та рішеннями місцевої влади, 31% – роблять це інколи, 20% – рідко, 8% – взагалі не цікавляться цими питаннями.

Читайте такожНа місцевих виборах обов'язково планують голосувати більше ніж половина українців - опитування

27% обговорюють питання місцевих виборів з членами родини, близькими чи колегами. 32% роблять це інколи, 23% – рідко, 14% – взагалі про це не говорять. Більше тих, хто обговорює місцеві вибори зі своїми близькими, серед старших респондентів.

Аудиторія опитування становила 5 тис. респондентів віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів). Помилка репрезентативності дослідження становить не більш як 1,4%.

Місцеві вибори в Україні 2020: новини

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • 30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.
  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • ЦВК затвердила нову форму бюлетенів для голосування на місцевих виборах в Україні. Також визначилися з кольорами бюлетенів - їх буде шість.
  • Кабінет міністрів України затвердив правила голосування під час карантину.