Артур Палатний

Запровадження партійної системи на місцевих виборах є антидемократичним кроком, що порушує міжнародні стандарти та є перешкоджанням реалізації гарантованого громадянам пасивного виборчого права.

Про це заявив Артур Палатний, народний депутат України VII-VIII скликань, який очолював Комітет ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму дві каденції поспіль. 

Він додав, що в разі прийняття законопроєкту №3485, громади втратять можливість висувати своїх кандидатів, а відповідно і впливати на діяльність органів місцевого самоврядування. «У невеликих містах, селищах люди завжди могли пропонувати свого кандидата, якого знають особисто та якому довіряють. Місцева влада була людям підзвітною. Тепер через законопроєкт 3485 нам хочуть нав’язати партійні списки.  Щоб і на містах голосували не за лідерів, а за партійні прапори. Щоб депутати зникали одразу ж після обрання. Цей законопроєкт антидемократичний і не може бути прийнятий», — наголосив Артур Палатний.

Відео дня

Читайте такожАртур Палатний: надходження від грального бізнесу повинні спрямовуватися на розвиток спорту, на медицину й соцсферу

Він повідомив, що партійна система позбавить можливості балотуватися людей, що не є членами жодної партії, проте щиро вболівають за долю рідного села чи міста: «Штучне сито, через яке жодна чесна і порядна людина до влади не потрапить. Єдиний шлях — заплатити за місце в списку».

Артур Палатний додав, що запропоновані зміни порушують базові принципи реформи децентралізації. Крім того, вони не можуть бути прийняті безпосередньо перед виборами, до яких залишилося 100 днів. «Я підтримую позицію Асоціації міст України та закликаю Верховну Раду не голосувати за законопроєкт, який знищить виборче право на місцях та порушить Конституцію, яка визнає народ єдиним джерелом влади в Україні», — заявив Артур Палатний.

Нагадаємо, 2 липня Комітет ВРУ схвалив до другого читання законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485) з поправками, які передбачають запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше. У пакеті з «партизацією» схвалено й поправку, яка законодавчо закріплює «імперативний» представницький мандат.