Фото УНІАН

Довибори до Верховної Ради у 208-му окрузі, що на Чернігівщині, загрожують стати «бенефісом демократії» в Україні.

Таку заяву 30 вересня зробив голова правління ГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук під час щоденного брифінгу в рамках спецпроєкту «Стоп політичній корупції».

«Уже зараз, спираючись на соціологічні дані, які насправді мають ознаки маніпулятивності, бо не враховують усіх претендентів на депутатське крісло, кандидат від «Радикальної партії» Олег Ляшко переконує виборців у своїй безальтернативності», – наголосив він.

За словами Бондарчука, окрім словесних маніпуляцій, перекривлення фактів і піару, проти головних суперників Олега Ляшка розгорнуто справжню брудну кампанію.

По-перше, всіма правдами й неправдами було зареєстровано кандидатом у народні депутати України «двійника» основного конкурента, представника партії «Слуга Народу» Анатолія Григоровича Гунька. Безробітний «двійник», який проживає на Полтавщині, не має жодного відношення як до 208-го округу, так і взагалі до Чернігівщини. Житель Полтавщини десь зумів знайти чималу заставу.

По-друге, після цього ЦВК зареєструвала другого безробітного «двійника» – Ігоря Віталійовича.

По-третє, Центральна виборча комісія не лише зареєструвала «двійників» Анатолія Миколайовича та Ігоря Віталійовича Гуньків, але й знайшла формальний привід, щоб відмовити в реєстрації кандидатом у народні депутати України Людмилі Олексіївні Давиденко, удові народного депутата Валерія Давиденка, який трагічно загинув у травні цього року.

По-четверте, обставини як реєстрації «двійника», так і нереєстрації Людмили Давиденко, дозволяють з певною обґрунтованістю стверджувати, що в ЦВК можуть бути працівники, які діють в інтересах одного з кандидатів. І ці обставини мають стати предметом розгляду Національної поліції України та Служби безпеки України щодо можливого незаконного втручання у виборчий процес.

По-п’яте, Олег Ляшко через орган Верховної Ради України газету «Голос України» заявив про підготовку підкупів, вкидів і використання адміністративного ресурсу проти себе. Як відомо, найдужче гукає «Тримайте злодія!» той, на кому крадена шапка.

Після аналізу біографій і фактичних можливостей суперників Олега Ляшка, виникають сумніви у їхній спроможності використати адмінресурс. Натомість виглядає так, що саме лідер «Радикальної партії» зараз використовує цей ресурс для обмеження волевиявлення виборців 208-го округу та подальшого спотворення результатів виборів.

«Просимо Національну поліцію України та Службу безпеки України всебічно вивчити наведені факти та унеможливити порушення під час довиборів на Чернігівщині, щоб не заплямувати імідж нашої держави, громадяни якої мають конституційне право на вільне волевиявлення. Також нагадаю, що як виборці 208-го округу, так і всі українці чекають від поліції завершення кримінального провадження, яке почате й розслідується за ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) щодо смерті екснардепа Валерія Давиденка», – підсумував Бондарчук.