58% опитаних вже визначилися, за кого голосуватимуть на виборах 25 жовтня / фото УНІАН

Виборчий бар’єр на місцевих виборах долають партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «За майбутнє».

Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг», проведеного впродовж 16-19 жовтня.

Дослідження показало, що 58% опитаних вже визначилися, за кого голосуватимуть на виборах 25 жовтня, 40% – не визначилися. Серед тих, хто вказав, що обов’язково прийде на дільниці, визначених – 73%. Відносно вищий рівень визначеності – серед найстарших.

Відео дня

Також соціологи повідомили, що за результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний 5% бар’єр долають п’ять партій: «Слуга народу», яку готові підтримати 16,7% тих, хто визначився і має однозначний намір прийти на вибори; «Опозиційна платформа – За життя» – 13,5%, «Європейська солідарність» – 13,2%, «Батьківщина» – 8,6% та партія «За майбутнє» – 7,4%.

Читайте такожУ місцевих виборах планують взяти участь понад 60% виборців - соцопитування

Партію «Наш край» підтримують 4,0% респондентів, Радикальну партію– 3,3%, УДАР Віталія Кличка – 2,7%, ВО «Свобода» – 2,3%, партію Шарія – 1,9%, «Пропозиція» – 1,6%, «Голос» – 1,4%, «Сила і честь» – 1,2%, «Перемога Пальчевського» – 0,9%. 

Сумарний рейтинг інших партій (переважно місцевих), які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 21,3%.

Аудиторія опитування - населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність – 5 тис. респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження - не більш як 1,4%.

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу ТКГ з вимогою скасувати пункт постанови ВР, в якому йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях.
  • 30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.
  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • 15 вересня розпочався процес офіційного висунення кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільського, селищного, міського голови, який тривав до 24 вересня включно.