Росія намагається вплинути на вибори в Україні  / REUTERS

Експерти повідомили про те, як Росія чинить вплив на місцеві вибори в Україні, які заплановані на 25 жовтня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказали учасники прес-конференції.

Політичний експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що місцеві вибори не є такими показовими з точки зору геостратегічної орієнтації як вибори парламентські і президентські.

Відео дня

«Росії зараз очевидно не до України, тобто у них внутрішніх проблем дуже багато... З іншого боку у російського бізнесу, крупних олігархів і корпорацій є конкретні інтереси в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Харкові, Києві, Запоріжжі, - тому саме ці російські корпорації, вони направду формально інтернаціональні, - безумовно будуть намагатися, і намагаються, ці факти є, провести своїх людей у місцеві ради», - сказав Матвієнко і додав, що російський бізнес дуже глибоко закорінився в Україні.

Своєю чергою, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко висловив дещо іншу думку.

«Я думаю, що вплив Росії є, не лише окремих російських бізнесів… Як цей вплив відбувається? Дивіться - зрив перемир’я. Це в тому числі мало і електоральне значення», - сказав Фесенко.

На його переконання, позиція Росії ґрунтується на тому, що «не треба було давати жодних бонусів Зеленському». «В тому числі і відкладання зустрічі у «нормандському форматі» на період вже після місцевих виборів. Зеленський не повинен отримати електоральних бонусів від теми миру, а навпаки, ці бонуси повинні отримати проросійські політичні проекти «ОПЗЖ» і партія Шарія, вони критикують Зеленського і якби треба допомагати їм», - сказав Фесенко.

Крім того, ще одним інструментом впливу Росії Фесенко назвав її інформаційну підтримку «ОПЗЖ» і партії Шарія як на телебаченні, так в Інтернеті.

Місцеві вибори в Україні-2020

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу.
  • 13 вересня член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий заявив, що зарахування адміністративної одиниці до «червоної» зони епідемічної небезпеки не є підставою для скасування виборів на цій території.