Зеленський заявив, що суспільство безмежно втомилося від виборів / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський наголошує, що в Україні пройшли вільні демократичні вибори, що є проявом справжньої демократії.

Про це він написав у Telegram.

«На відміну від деяких наших сусідів ми дійсно маємо велику розкіш – вільні вибори. Так, я чудово розумію, що наша виборча система ще далеко не ідеальна – нечисті гроші та нечесні медіаресурси, на превеликий жаль, усе ще впливають на результати. Але ж ми точно рухаємося в правильному напрямку. Кожні наступні вільні вибори – це ще один доказ того, що Україна назавжди вільна», - заявив він.

Відео дня

З іншого боку, на переконання Зеленського, в українців завжди занадто багато передвиборчих емоцій.

«Ми все ще не навчилися спокійно дискутувати та слухати один одного. Шукати компроміси. Співпрацювати. І тому, коли передвиборча кампанія наближається до фінішу, втома від виборів у суспільства безмежна. Якщо сьогодні запитати в людей на вулицях, що вони думають про вибори, більшість українців відверто скаже: та швидше б усе це закінчилося! Хочемо тиші і... правди. Відповідальності. Щирості. Ось, до речі, чого й досі бракує в нашій великій політиці», - вважає він.

За словами Зеленського, у світі немало «демократій» – за самовизначенням, а справжніх демократій не так уже й багато, таких, де вибір людей дійсно має значення.

Читайте такожРезультати екзит-полів на місцевих виборах в Україні: оновлюється«У нас вибір точно є. І дійсно має велике значення. Проте добре відомий парадокс: коли в тебе щось є – часто не цінуєш. Особливо це стосується нашої молоді. Думають: вибори – то не важливо, тим більше місцеві. Це ж не президента обирають», - заявив він.

Президент констатував: «Все в цьому житті справді залежить від того, як вирішиш ти або – як вирішить хтось за тебе». Ось чому, наголосив Зеленський, вибори важливі. «Маємо цього навчитися. Сьогодні. Завтра. Завжди. Особиста відповідальність за будь-який вибір – тільки так формуються зрілі й конкурентні суспільства», - зауважив Зеленський.

Сьогодні, 25 жовтня, в Україні пройшли чергові місцеві вибори. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 та працювали до 20:00. Цьогорічні місцеві вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. В Автономній Республіці Крим, Севастополі, тимчасово окупованих територіях у Доне