Донецьк. 29 жовтня. УНІАН. Президент України Віктор ЮЩЕНКО виступає за оптимізацію відносин між регіонами України та Польщі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні, виступаючи в Донецьку на 9-му економічному форумі «Україна – Польща».

«Головне, в чому я переконаний – найефективніший контакт відбувається на рівні місцевої влади, на рівні бізнесу, - підкреслив Президент, - тому дуже важливо, що і з польської, і з української сторони в нас (на форумі – УНІАН) запрошені місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування та бізнесу». За словами В.ЮЩЕНКА, «це найближчий контакт, який потрібний для організації бізнесу».

Відео дня

Він висловив надію, що після сьогоднішнього форуму в його учасників «в записниках з`являться прямі телефони, прямі контакти між бізнесом і владою, зокрема».

«Я прихильник оптимізації міжрегіональних відносин. Я впевнений, що ніхто так не розкриє перспективи економічного співробітництва, як місцева влада», - заявив В.ЮЩЕНКО. На його думку, «кожен голова районної або обласної адміністрації, мер міста має свій розпорядок дня з організації інвестицій та співпраці на зовнішньому ринку». Президент зазначив, що «дуже важливо, щоб цими планами ви поділилися сьогодні з нашими польськими колегами».

«Я абсолютно вітаю ті пропозиції, які стосувалися укладення меморандумів, зокрема, між українською владою та бізнесом, у тому числі й польським бізнесом. Щоб у нас був напрацьований канал зв`язку», - сказав В.ЮЩЕНКО, додавши, що сьогодні залишається багато питань щодо власності, землі, реєстрації проектів, які «знаходяться в компетенції місцевої влади», «тому немає нічого важливішого для цих відносин, ніж довіра й пряме знайомство».

«Ми виступаємо за те, щоб такого роду відносини носили регулярний характер». – підкреслив Президент. За його словами, в реалізації спільних планів «безумовно, значну роль відіграватиме діалог на центральному рівні, але не менш важливу роль відіграватимуть відносини по горизонталі».

«Мені здається, було б великим досягненням нашого сьогоднішнього форуму, якби ми вийшли на формат регіональної співпраці, якби ми вийшли на формат регулярної щоквартальної зустрічі міністрів економіки, голів обласних адміністрацій, бізнесу як з однієї, так і з іншої сторони», - акцентував В.ЮЩЕНКО. Він підкреслив, що потрібно розширювати географію українсько-польської співпраці: «Я впевнений, що нам потрібно розширювати цю географію, працювати не тільки в маленькому прикордонному просторі, а об`єднати ті регіони, які до цього, можливо, такого діалогу не знали».

«Ми готові надати наш національний виставковий центр для польської виставки в зручний час для того, щоб ми отримали більш повне уявлення про польську економіку. Ми готові розглядати ініціативи щодо регіональних виставок», - зауважив Президент.