Київ. 9 лютого. УНІАН. Міністерство закордонних справ Польщі обвинуватило Білорусь у репресіях.

8 лютого білоруського посла у Варшаві Віктора ГАЙСЕНОКА викликали до польського МЗС, повідомляє ІА REGNUM. Мотивом для цього стали події в білоруському місті Івенець (Мінська область), де співробітники силових структур зайняли будівлю польської громади - Польський дім.

На зустрічі з послом заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей КРЕМЕР обвинуватив білоруську владу в репресіях.

Відео дня

Зі свого боку, керівник МЗС Польщі Радослав СІКОРСЬКИЙ заявив, що його білоруського колегу Сергія МАРТИНОВА, який найближчим часом має намір відвідати Варшаву, очікує серйозна розмова про стан польської діаспори в Білорусі.

Як повідомляє Лента.ру, 8 лютого у Польському домі, що належить невизнаному владою Союзу поляків Білорусі (СПБ), з`явилися співробітники міліції і судові виконавці. Вони видворили активістів, що були у будівлі, і приступили до опису майна.

На якій підставі діяли судові виконавці, невідомо. Представник СПБ, журналіст Анджей ПОЧОБУТ заявив, що ”ніякого рішення суду не було”.

Попередній конфлікт навколо Польського дому в Івенці стався наприкінці січня. Тоді альтернативний (лояльний властям) Союз поляків спробував провести там з`їзд, щоб змістити голову місцевого відділення невизнаного СПБ Терезу СОБОЛЬ. Десятки активістів непідконтрольного властям Союзу поляків, що прямували до Івенецю, були затримані.

Союз поляків Білорусі був розколений у 2005 році. Частина його, лояльна владі, є офіційно визнаною. Активісти невизнаного СПБ на чолі з Анжелікою БОРИС заявляють, що зазнають переслідувань з боку силових структур.