Київ. 13 квітня. УНІАН. Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого достатньо для створення ядерної зброї.

Про таку ініціативу заявив Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ під час зустрічі з Президентом США Бараком ОБАМОЮ, яка відбулася напередодні у Вашингтоні в рамках саміту з ядерної безпеки, повідомляє прес-служба Президента України.

У спільній заяві глав держав, яка була оприлюднена за результатами зустрічі, наголошується, що Президент США Б.ОБАМА позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну та фінансову допомогу у цьому питанні з боку Сполучених Штатів.

Відео дня

Як уточнив офіційний представник Білого дому Роберт ГІББС, йдеться про близько 90 кг збагаченого урану, який зберігається у науково-дослідних центрах України.

За оцінками фахівців, такої кількості матеріалу достатньо для створення декількох ядерних боєприпасів.

У зв’язку з цим, Б.ОБАМА високо оцінив це рішення України як історичний крок і підтвердження її лідерства у справі ядерної безпеки та нерозповсюдження.

Президенти домовилися, що їхні країни вивчать шляхи зміцнення співпраці у сфері мирного використання атомної енергії, включаючи розвиток українських потужностей у сфері ядерних досліджень та зусилля з диверсифікації постачання палива для української атомної енергетики відповідно до Угоди про співробітництво у сфері ядерної енергетики та інших додаткових двосторонніх домовленостей, котрі можуть бути узгоджені між Україною та США.

Лідери двох країн також погодилися продовжити спільну роботу над забезпеченням ядерної безпеки, включаючи зусилля з безпеки майданчика ЧАЕС.

“США внесли майже 250 млн. доларів з цією метою і підтверджують свій намір і у подальшому підтримувати Україну та інші сторони у питанні приведення Чорнобильської АЕС у безпечний стан”, – підкреслюється у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Президент України своїм Указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України, яке пройшло у закритому режимі 9 квітня 2010 року. За поінформованими джерелами агентства, це рішення стосувалося ініціативи української сторони відмовитися від запасів високозбагаченого урану.