Страсбург. 4 жовтня. УНІАН. Народний депутата від фракції Партії регіонів Леонід Кожара вважає, що прийнята 3 жовтня на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) в Страсбурзі резолюція про визначення політичних в’язнів не має до України жодного відношення.
Таку думку він висловив в розмові з кореспондентом УНІАН.
«А вона до нас взагалі не має жодного відношення. Це – політична декларація. Ми її цінуємо як політичну декларацію. Я думаю, що сама термінологія удосконалюватиметься, це потрібно брати до уваги при формуванні кримінального законодавства і кримінально-процесуального законодавства. Але у цій резолюції Україна не називається, я вважаю, що немає нічого в цій резолюції, що можна було прикласти на нинішні українські реалії», - сказав депутат.
При цьому він відзначив, що, на його думку, ПАРЄ прийняла дуже загальне, політичне визначення, а не юридичне.
Також депутат висловив думку, що ухвалення резолюції може ускладнити роботу Європейського суду з прав людини.
«Суд завжди тримався легалістичної лінії, і його не можна втягувати у політичні події. Але оскільки Європа сама зараз перебуває у стані важливих виборів в дуже важливих країнах, в одних вже вибори пройшли і формуються нові уряди, і наступного року пройдуть вибори, наприклад, в Німеччині, тому все сильно політизується», - сказав Л.Кожара.
«Це (ухвалення резолюції – УНІАН), я думаю, не сприяє підвищенню авторитету Ради Європи як європейського форуму для обговорення європейських проблем. У мене двозначне ставлення до того, що відбулося на сесії», - додав він.
Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка визначає поняття «Політичний в`язень». У документі, зокрема викладено 5 критеріїв, які можуть означати, що той чи інший громадянин є політв`язнем.
При цьому Асамблея закликала всі країни - члени Ради Європи, в яких є підозри на наявність політв`язнів, переглянути справи таких осіб.