Як швидко вилікувати застуду / фото : ua.depositphotos.com

Кілька днів вже йде війна, яку почала Росія проти України, через що люди змушені довго залишатися в холодних підвалах і квартирах без опалення. Крім того, зміна зими на весну щороку супроводжується сплеском простудних захворювань. 

УНІАН з'ясував, як вилікувати застуду в домашніх умовах, не вдаючись до допомоги ліків.

Чим відрізняється грип від застуди - симптоми

І ГРВІ, і грип відносяться до респіраторних захворювань. Різниця в тому, що застуда нешкідлива, вилікувати її можна швидко, а ось грип - хвороба підступна і може дати серйозні ускладнення. Для того, щоб не переплутати захворювання між собою, звертайте увагу на стан організму.

Відео дня

Розвиток захворювання

При застуді ваше самопочуття погіршується поступово. Як правило, спочатку з'являється нежить, потім біль в горлі, потім кашель і температура. Грип наздоганяє раптово і погано стає різко.

Температура і симптоми

ГРВІ супроводжується температурою максимум 37-38 °С, при грипі вона мінімум 38 °С, до того ж людину сильно лихоманить. Що стосується нежиті - при застуді вона з'являється завжди, значно раніше інших симптомів. Якщо ви хворієте на грип, то нежиті може взагалі не бути.

Біль в горлі - обов'язковий атрибут застуди, грипу вона не властива. З кашлем все навпаки - при ГРВІ його немає практично ніколи, а ось хворий на грип кашляє багато, часто і боляче.

Якщо вам діагностували ГРВІ, то ви можете відчувати якусь слабкість, сонливість і запаморочення. При грипі болять м'язи, морозить, кидає в жар і в холод, болять очі і скроні, з'являється світлочутливість.

Як прискорити процес одужання при застуді

Що потрібно робити, щоб швидше одужати / фото Depositphotos

Для того, щоб процес лікування не затягнувся надовго, наші бабусі використовували перевірені засоби:

  • рясне пиття - вода, соки, бульйони, чаї та компоти (газована вода, кава і алкоголь заборонені);
  • необхідний рівень вологості - ідеальний показник - 40-60%, адже сухе повітря в приміщенні пересушує слизову;
  • сольові розчини - промивайте ними ніс, щоб підтримувати рівень вологості в слизовій;
  • провітрювання - в теплому і сухому приміщенні віруси поширюються швидше, не дайте їм такого шансу;
  • прогулянки і відпочинок - достатня кількість сну і свіже повітря прискорять процес одужання.

Для того, щоб зняти біль в горлі, полощіть його розчинами на основі соди або солі. Якщо мучитеся загальним нездужанням - прийміть "Парацетамол" або "Ібупрофен", але не зловживайте - ці препарати збивають температуру.

У деяких випадках при ГРВІ допомагає прийом вітаміну С, краще - до початку хвороби або на перших стадіях. Ця речовина знижує тяжкість симптомів і прискорює одужання.

Чим лікуватися від ГРВІ не потрібно

Ті, хто лікує застуду без допомоги продуктів фармакологічних компаній, настійно не рекомендують приймати антибіотики. Вони діють на бактерії, а не на віруси і, призначаючи їх собі, ви підриваєте захисні здібності організму. Крім того, навантажуєте печінку, яка могла б чистити кров від вірусу. У деяких окремих випадках антибіотики необхідні, але призначити їх може тільки терапевт.

Противірусні препарати - вельми сумнівні ліки, їх ефективність не доведена, особливо, якщо ви самі визначаєте, що купити в аптеці. У кращому випадку засіб виявиться неефективним, в гіршому - зіткнетеся з ускладненнями в організмі.

Те ж саме стосується і самостійних призначень дітям. Імунна система дорослої людини може пережити незнайомі речовини, а ось як відреагує дитячий організм - невідомо. Не ризикуйте здоров'ям дитини і якщо вже хочете купити ліки, то тільки ті, що призначив педіатр.

Вас також можуть зацікавити новини: