Ілюстрація REUTERS

Колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун розповіла про закрепи й пояснила, як з ними боротися.

На своїй сторінці у Facebook вона пояснила, що закреп — це клінічний діагноз, який ставлять у разі неповного випорожнення, складнощів із випорожненням, чи обох симптомів. У пацієнтів із закрепами часто бувають й інші симптоми: ущільнення калових мас, здуття і біль в животі. Дефекація може бути нормальною (принаймні, тричі на тиждень чи навіть щодня), але закрепи все одно присутні. В разі хронічних закрепів таке триває принаймні три місяці. 

Закрепи поділяють на первинні (функціональні) і вторинні. Первинні — це коли причина в раціоні, роботі здорового загалом кишківника чи зневодненні, або порушенні режиму. За вторинними закрепами стоять інші хвороби, психосоціальні проблеми чи прийом лікарських препаратів. Закрепи притаманні передусім людям старшого віку, жінкам і дітям. В кожної із цих категорій свої причини і прояви. Здорових чоловіків середнього віку досить успішно захищає від закрепів тестостерон. 

Відео дня

Супрун перерахувала фактори ризику появи закрепів, крім віку і статі:

▪ Брак фізичної активності

▪ Суворе обмеження калорій

▪ Нестача клітковини в раціоні

▪ Значний прийом ліків, особливо діуретиків, алюмінієвмісних антацидів (препаратів для зниження кислотності шлунку) антидепресантів, опіатів, спазмолітиків, антиконвульсантів, препаратів заліза.

▪ Життя в сільській місцевості та холодному кліматі

▪ Закрепи стаються в подорожах, коли збиваються звичні години підйому, туалету, прийому їжі, і буває зневоднення та неможливість потрапити до вбиральні одразу, як закортіло

▪ Сильний стрес, дискомфорт

Читайте такожСупрун пояснила важливість споживання води і зруйнувала один з міфів

"Загальний підхід до подолання функціональних закрепів такий: добитися полегшення клізмою чи супозиторіями, приймати послаблювальні і збільшувати споживання клітковини. При хронічних закрепах потрібно звернути увагу на тривожні сигнали, аби вчасно виявити і вилікувати, приміром, рак кишківника чи недостатність в роботі щитоподібної залози", - наголосила колишня очільниця МОЗ.

При закрепах потрібно їсти більше овочів, пити багато води та займатися фізичними вправами, зменшити споживання солодощів, кави й алкоголю. "Хоча у випадку кави буває протилежне — кава може стимулювати перистальтику сигмоподібної кишки, тому багатьом людям це навпаки "допомагає", - додала Супрун.

Інколи закрепи викликані іншими медичними станами. Вторинні закрепи бувають з низки причин. Ось найпоширеніші з них:

▪ Ліки: антациди, добавки заліза, опіати, психолітики, діуретики, трициклічні антидепресанти (зараз вони рідкість)

▪ Цереброваскулярна хвороба

▪ Депресія

▪ Діабет

▪ Синдром подразненого кишківника

▪ Гіпотироїдизм

▪ Менш поширеними причинами є брак магнію чи калію, надлишок кальцію, різні форми деменції, пухлини кишківника чи яєчників, тріщини кишківника, множинний склероз, автономні нейропатії, мала рухливість/інвалідність, чи пошкодження спинного мозку.

"В цьому випадку мало харчуватися висівками — треба усувати головну причину, чи не давати їй погіршуватися. За протоколом, якщо регулярно живіт болить, то ваш сімейний лікар має направити вас до гастроентеролога. Біль в животі може бути симптомом синдрому подразненого кишківника. Багато хто боїться йти до гастроентеролога, бо цей лікар може призначити колоноскопію", - наголосила колишня в.о. глави МОЗ.

Супрун назвала прості способи боротьби із закрепами:

▪ Прагніть сходити в туалет одразу, як прокинетеся, чи після їжі.

▪ Якщо тіло кличе вас до вбиральні — мерщій. В цей момент якщо стриматися, то все може “позлипатися” і ущільнитися.

▪ Найкраще положення — коли коліна вищі за стегна. Чемні британські протоколи радять тримати у вбиральні ослінчика.

▪ Якщо ви мало рухаєтеся, те саме відбувається і з вашим кишківником. І тут ми вкотре нагадаємо про важливість фізичної активності.

▪ Їжте цільнозернові злаки, овочі та фрукти, багаті на клітковину. Ні, пюре на молоці з огірками ґайдлайни чомусь не радять. Кількість клітковини в раціоні слід збільшувати поступово, і досягнути 18-30 грамів на добу. Покращення настане упродовж чотирьох тижнів.

▪ Пийте достатньо води. Зневоднення призводить до закрепів. Втім, навіть якщо пити, коли хочеться (чи за режимом в разі дітей і літніх людей), закрепи все одно можуть бути з інших причин.

▪ Їжте фрукти чи сухофрукти, що містять сорбітол. Це природне послаблювальне. Сорбітолу багато в яблуках, персиках, фініках і чорносливі.

Раніше Уляна Супрун пояснила, чи правда, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак.