Крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим / фото facebook.com/ulanasuprun

Виконувач обов'язків глави МОЗ України Уляна Супрун пояснила, чи правда, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції та навіть рак.

Як написала вона на своїй сторінці у Facebook, найбільше суперечок викликають дріжджі саме в хлібі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому віддають перевагу хлібу на заквасці. 

"Крім пухкості, дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин - це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза", - пояснила Супрун.

Відео дня

Читайте також 9 продуктів, які провокують обжерливість

Вона додала, що дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі.  За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. Тому перейматись, що живі в хлібі можуть принести якусь шкоду — не варто. 

"Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття", - зазначила в.о. глави МОЗ.

"Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим — обирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне — добре його пережовуйте та запивайте.  Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам", підсумувала Супрун.

Раніше в.о. глави МОЗ розповіла, що звичний для багатьох українців сніданок у  вигляді бутербродів з ковбасою - нездорова їжа.