Сьогодні відбулась телефонна розмова очільника МЗС з комісаром Євросоюзу з питань кризового менеджменту  / REUTERS

Європейській стороні передано список потреб для боротьби з коронавірусом, за яким Європейський Союз може надати підтримку Україні.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

Читайте такожСтрах без кордонів. Що розповідають про коронавірус українці за кордоном

Відео дня

Зокрема, сьогодні відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з комісаром Європейського Союзу з питань кризового менеджменту Янезом Ленарчичем.

Кулеба поінформував єврокомісара про запровадження в Україні обмежувальних заходів у зв'язку з поширенням коронавірусу в світі. “Уряд усвідомлює негативний вплив цих обмежень на економіку, бізнес, соціальну сферу, але безпека громадян знаходиться у безумовному пріоритеті”, - зауважив він.

Своєю чергою, Ленарчич позитивно відзначив ці кроки, які він назвав “рішучими”. Сторони погодилися, що краще одразу вжити більш жорстких заходів, аніж зробити недостатньо для гарантування безпеки громадян.

Також вони домовилися, що Європейський центр попередження та контролю захворювань та уряд України встановлять постійний робочий контакт для координації зусиль з протидії поширенню коронавірусу.

Крім того, Ленарчич поділився з Кулебою досвідом інших країн ЄС щодо протидії поширенню коронавірусу.

Як повідомляв УНІАН, уряд затвердив обмежувальні заходи через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19, у тому числі заплановано запровадження карантину в навчальних закладах терміном на три тижні - з 12 березня.

Також Кабмін тимчасово скасував авіасполучення з Італією у зв'язку з посиленням заходів безпеки через поширення коронавірусу.

Крім того, до 1 червня заборонено експорт товарів протиепідемічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Також Кабмін запропонував запровадити обмеження на проведення масових заходів, в яких запланована участь 200 і більше осіб, але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.