Комаровський розповів Лободі про коронавірус / фото instagram.com/lobodaofficial/

Відома українська співачка Світлана Лобода, яка давно живе і працює в Росії, провела прямий ефір в Instagram зі знаменитим українським доктором Євгеном Комаровським.

Як повідомила Лобода, вона вже чотири тижні перебуває на карантині з нянею і доньками. Педіатр розповів співачці, як зрозуміти, що близьким потрібно викликати "швидку". Медик порадив придбати пульсоксиметр, який покаже, чи вистачає людині кисню. При нестачі кисню потрібно терміново звернутися до лікаря.

Читайте такожКоронавірус: Комаровський пояснивши, коли кидати самолікування і звертатися до лікаря (відео)

Комаровський також пояснив Світлані Лободі, що для підтримки імунітету потрібно активно займатися фізкультурою. Лікар зазначив, що важливо сидіти вдома, а на вулиці ні до чого не торкатися. Комаровський радить підніматися пішки, а не в ліфті, де хворий торкається до стін і кнопок. Слід мити руки і одягати маску.

"Він передається не стільки повітрям, скільки через руки", - попередив експерт.

Як вважає доктор Комаровський, рукавички нічого не вирішують, адже і в них можна доторкнутися до обличчя або неправильно зняти їх:

"Перед входом в будинок краще мати дезінфікуючі килимки. Хочу, щоб ви розуміли, коли потрібно дезінфікувати одяг. Якщо ти терся об стіни ліфта або на тебе чхали і кашляли - тільки в цьому випадку потрібна обробка. Якщо гуляли на самоті - не потрібна. Найкраще мати кілька комплектів одягу. Зняли, закрили на балконі на пару днів - і можете знову надягати. Якщо на сонце висить, досить двох годин. Сонце вбиває все".

Проводити прибирання найкраще з відбілювачем. Але надягайте рукавички, коли прибираєте. Протерли хлоркою поверхню - не витирайте відразу насухо, нехай постоїть 10-15 хвилин.

За словами Комаровського, складно визначити, від чого померла людина.

"Ось помер чоловік від гіпертонічної кризи або від інфаркту, взяли мазок і знайшли коронавірус. Він від чого помер: від коронавірусу чи від інфаркту? Точно так само: помирає 12-річна дитина, а ви впевнені, що вона померла не від алергії на антибіотики?" - поставив запитання педіатр.

Комаровський поговорив з Лободою про коронавірус / фото instagram.com/lobodaofficial/

Комаровський зазначив, що коли в 2002 розгорівся коронавірус SARS, очікували серйозну епідемію, однак він раптово зупинився. Це може статися і при Covid-19.

"Якщо прийде спека, однозначно зрушення буде в кращу сторону. На це треба розраховувати", - заявив Коморовський.

Лобода запитала, чи можливий повторний спалах у Китаї. Комаровський відповів, що країна пускає тільки власних громадян і перед в'їздом перевіряє на коронавірус. Китайці не можуть потрапити додому, якщо у них виявлять інфекцію. Медик впевнений: в найближчі місяці наука отримає відповіді на питання. Важливо дізнатися, скільки формуються і живуть в крові антитіла, а також з'ясувати, чи мутує коронавірус. Якщо він не мутує, потрібна вакцина. Якщо імунітет виявиться стійким, вакцина може не знадобитися.

"Щоб хтось тяжко захворів коронавірусом, видужав і знову тяжко захворів - такого ще не було, - заспокоїв медик. - Були випадки, коли людина одужала, показала негативний результат, а через три тижні у неї соплі і ніби як результат знову позитивний".

За словами Комаровського, при повторному зараженні в крові повинні бути антитіла, тому хвороба проходить у легкій формі.

Читайте також: