Аспірин – один з лікарських засобів  у світі, що застосовуються найчастіше  - внаслідок його "широкого профілю" - здатності зменшити біль, понизити температуру, запалення і згортання крові.

Експерти Американської спілки біохімії і молекулярної біології відзначають, що аспірин здатний запобігти атеросклерозу у лабораторних тварин. Використовуючи клітинну культуру і модель миші, учені з`ясували механізм дії препарату: результати показали, що активний ефір побічного продукту саліцилової кислоти сильно збільшує активність двох білків: параоксоназ 1 (PON1) і аполіпопротеїн A1 (ApoA1).

Як говорять лікарі, обидва ці білки – корисні компоненти комплексу HDL, або "хорошого холестерину", який допомагає захистити артерії і кровоносні судини від пошкодження. ApoA1 видаляє "поганий холестерин" з кровотоку, тоді як PON1 – антиокислювач, який блокує отруйні пероксиди ліпіду. Дослідники також зафіксували, що посилене вороблення PON1 супроводжувався підвищенням дії рецептора під назвою AHR - арилзаміщений рецептор вуглеводню, що дозволяє ефективно справитися з атеросклерозом. Медики підкреслюють, що корисні властивості аспірину виявляються при низьких його дозах.

Відео дня

ami-tass.ru