Порушення режиму сну і добового ритму організму є звичайними для багатьох мандрівників і людей, що працюють в нічну зміну. Експерти Університету Вашингтону /США/ визначили, що такі збої в нормальному ритмі роботи організму заважають діяльності двох груп нейронів в мозковій ділянці нижче за гіпоталамус. Одна група приводить до глибоких фаз сну в результаті фізичної втоми, а інша контролює парадоксальну або швидку фазу сну. Глибокий сон може пристосуватися до нового графіка протягом декількох днів, а швидкий - протягом тижня або більше.

Було встановлено, що порушення режиму сну в результаті частої зміни часових поясів або нічного графіка роботи сприяють довгостроковим розладам в двох нейронних групах мозку. Таким чином опівнічники, нічні працівники і люди, вимушені часто пристосовуватися до нових часових поясів, схильні до особливого ризику тривалих розладів сонного режиму і внутрішнього біологічного годинника.

Медики підкреслюють, що мозок не здатний надолужити упущений сон, а постійні зрушення в режимі сну приводять до нездатності двох груп нейронів адаптуватися до нових умов. Неврологи також переконані, що зрив нормальної циркадної послідовності фаз сну вельми згубно впливає на навики навчання.

Відео дня

ami-tass.ru