Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій ЧИЖМАРЬ наголошує на відсутності тестів, які впродовж двох днів можуть визначити причину захворювання. Про це він сьогодні заявив під час прес-конференції.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, губернатор заявив, що в області люди вмирають від Каліфорнійського грипу.

За словами Ю.ЧИЖМАРЯ, зараз хворих лікують саме від такого виду грипу. “До того ж, сьогодні є всі ознаки Каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1. У всіх померлих в області ознаки збігаються один в один, як описані Всесвітньою організацією охорони здоров’я – і по тому, як протікає хвороба, і які наслідки спричиняє”, – додав Ю. ЧИЖМАРЬ.

Відео дня

Він зауважив, що в області щороку від грипу хтось помирав, але це були переважно літні люди з ослабленим імунітетом. Зараз же, підкреслив він, на Тернопільщині хворіють фізично здорові люди віком 20-40 років з нормальним імунітетом.

“За цими ознаками ми повинні говорити, що в нас аналогічна ситуація до світової щодо захворюваності на грип A/H1N1. Я готовий нести за це відповідальність”, – сказав Ю. ЧИЖМАРЬ.

При цьому зазначив, що офіційних висновків лікарів про те, що жителі області померли саме від Каліфорнійського грипу, наразі немає. “Але висновки лікарів – це проблема нашого уряду, який, знаючи про поширення у світі Каліфорнійського грипу, не може забезпечити тести, які б впродовж двох днів давали результати”, – вважає Ю.ЧИЖМАРЬ. Він зауважив, що в лабораторії необхідні матеріали було надано 28 жовтня, однак досі немає офіційних висновків.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні міністр охорони здоров’я України Василь КНЯЗЕВИЧ заявив, що в Україні розпочалася епідемія високо патогенного грипу A/H1N1. “За попередніми результатами, ми констатуємо, що Україна увійшла у світову пандемічну зону, і (в країні) починається епідемія Каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1,” – зазначив В.КНЯЗЕВИЧ.

Він додав, що в країні буде створено надзвичайну протиепідемічну комісію, вжито протиепідемічні, карантинні заходи. “Я буду доповідати керівництву держави про ситуацію, яка вийшла за межі епідемічного порогу. Напевно розглядатимуться питання карантизації чи подовження канікул у школах та інститутах. Ми звертатимемось до населення з рекомендаціями обмежити відвідування громадських зібрань”, – сказав В.КНЯЗЕВИЧ.

Міністр закликав населення України не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів. “Люди помирали лише тому, що не зверталися вчасно до лікарів. Хворі викликали лікаря на 5-7 день хвороби, коли вже допомогти людині не можна”, – сказав В.КНЯЗЕВИЧ.