Що таке пілатес / фото ua.depositphotos.com

Пілатес – це гімнастика, що складається з плавних рухів і вправ, які виконуються в повільному темпі. Цей вид фізичного навантаження був розроблений на початку XX століття американцем Джозефом Пілатесом, а його головною метою було відновлення здоров'я солдатів, які мали різні травми після війни. З часом пілатес став поширеним видом фітнесу, і зараз займатися ним може кожна дівчина.

Читайте такожЗаняття пілатесом нормалізують роботу серцево-судинної системи

Безліч наведених досліджень доводять величезну користь пілатесу. Тому, якщо ви ще не відкрили його для себе, тоді ми йдемо до вас! Сьогодні розповімо, чому ж так корисний пілатес і чому його варто спробувати кожній жінці.

Зробити своє тіло струнким і підкачати всі групи м'язів можна без посиленого пихтіння в залі. У цьому допоможе пілатес – гімнастика, в основі якої – плавні і контрольовані рухи. Нижче – головні причини, через які варто зайнятися пілатесом як можна швидше.

Пілатес вправи / фото: ua.depositphotos.com

Користь пілатесу

Отже, що ж нам дає пілатес?

  • Ви створите пружні м'язи черевного преса і сильну спину, а також пропрацюєте глибокі м'язи живота. Основний принцип пілатесу – тягнути пупок до хребта. Застосовуючи цю просту техніку в повсякденному житті, ви зробите ваш живіт плоским і більш привабливим.
  • Пілатес вирівнює і стабілізує хребет, зменшує дискомфорт і больові відчуття в спині. Дослідження показують, що пілатес також позбавляє від різного роду болів у попереку.
  • Регулярні заняття пілатесом допоможуть вам підтягти тіло, укріпити м'язи, і збільшити їх силу. При цьому ви будете створювати струнке тоноване тіло без яскраво виражених накачаних м'язів.
  • Пілатес настільки безпечний, що навіть використовується у фізичній терапії для реабілітації після травм. Також регулярні заняття є відмінною профілактикою травм опорно-рухового апарату.
  • Завдяки пілатесу ви поліпшите свою поставу. Це не тільки корисно для профілактики болю в спині, але і для безперебійної роботи всіх внутрішніх органів.
  • Пілатес поліпшує форму тіла. Ви будете тонізувати м'язи в таких «проблемних» галузях як стегна і живіт, створюючи красивий стрункий силует.
  • Контролюючи дихання і правильне положення тіла, ви вчіться контролювати свої рухи і краще відчувати тіло.
  • Глибоке дихання, яке лежить в основі пілатесу, допомагає зняти занепокоєння, позбутися депресії та безсоння.
  • Вправи з пілатесу підвищать вашу гнучкість і рухливість суглобів. Ви будете працювати в напрямку безпечного збільшення довжини і розтягування м'язів, а також підвищення діапазону рухів у суглобах. В цьому аспекті пілатес поступається хіба тільки йоги і стретчінгу.
  • Пілатес знижує кров'яний тиск і покращує роботу серцево-судинної системи. Через глибоке дихання ви збільшите об'єм легенів і кровообіг.
  • На відміну від деяких інших фітнес-програм, пілатес фокусується на розвитку всього тіла цілком, не нехтуючи ні однією групою м'язів. Заняття сприяють позбавленню від м'язового дисбалансу, що підвищує ефективність тренувань і знижує ризик розвитку травм.
  • Ви значно поліпшите свій баланс і почуття координації. Будь-яка гімнастка знає: щоб не впасти з колоди, потрібно мати сильні м'язи кора, який активно опрацьовується саме під час занять пілатесом.
  • Пілатес ідеально підходить для всіх віків і для людей з різною фізичною підготовкою, від початківця до просунутого. Це назькоударні тренування, тому підійдуть і людям з проблемами суглобів.
  • За твердженням Джозефа Пілатеса даний метод вправ розрахований на гармонізацію вашого духу і розуму, позбавлення від негативних емоцій. Ви зарядитесь позитивною енергією на цілий день!
  • Деякі програми пілатесу підходять для занять під час вагітності. Це допоможе вам полегшити болі в спині, зберегти стрункість фігури і освоїти техніку дихання для легких пологів.

Особливості тренувань

Під час тренувань з пілатесу ти повинна відволіктися від усіх справ, розслабитися і сконцентруватися тільки на своєму тілі і внутрішніх відчуттях. Важливо точно виконувати вправи, звертаючи увагу на всі подробиці, щоб тренування давала хороший результат.

Читайте такожЕксперти розповіли, які заняття можуть покращити секс

Всі вправи повинні виконуватися плавно і повільно, паралельно ти повинна стежити за своїм диханням. Як і в будь-якому іншому виді фітнесу, важливо займатися регулярно і не пропускати тренування, щоб твоє тіло змінювалось на краще, ставало досконаліше і привабливіше.

Як правило, початківці займаються пілатесом на поверхні підлоги, з часом тренер підключає додатковий інвентар. Для просунутого рівня існує пілатес на тренажерах, тому тобі буде куди прагнути і рости.

Недоліки пілатесу

Якщо говорити про мінуси, то важливо відзначити, що для спалювання жиру і схуднення пілатес не є найефективнішим методом. Також пілатес не допоможе вам розвинути витривалість і істотно поліпшити фізичну підготовку. Так, це не найкращий спосіб для схуднення та позбавлення від зайвої ваги, але зате пілатес ідеально підходить для поліпшення здоров'я і створення сильного міцного тіла.

Пілатес дуже вимогливий до якості виконання вправ, тому при самостійних заняттях або з неписьменним інструктором є ймовірність провести тренування малоефективно. Дуже важливо дотримувати правильну техніку вправ, які вимагають особливої точності й уваги.

Пілатес відмінно підходить для зміцнення і тонізації м'язів вашого тіла, і для підвищення гнучкості, але це не комплексна силова програма. Вам потрібно буде доповнити її деякими іншими тренуваннями, якщо ви хочете підкачати руки або якісно опрацювати нижню частину тіла.

Заняття пілатесом / фото ua.depositphotos.com

Протипоказання для занять пілатесом

Хоч пілатес і відноситься до спокійних низькоударних тренувань, але в окремих випадках краще проконсультуватися з лікарем перед початком занять. Особливо це стосується:

  • вагітних жінок;
  • людей, які нещодавно перенесли операції;
  • людей віком понад 40 років;
  • людей з хворобами серця;
  • людей із загостренням захворювань опорно-рухового апарату;
  • людей з великою надмірною вагою або ожирінням.

У чому займатися пілатесом

Як би це не звучало банально, але це найважливіший момент, на якому варто поставитися відповідально. Адже неправильно підібраний спортивний гардероб може доставити тобі масу незручностей під час занять.

  • 1. Носи досить щільно прилеглий зручний одяг, який добре тягнеться і ніде не здавлює. Це стосується і верхньої, і нижньої частини спортивного комплекту.
  • 2. Вибери спортивні штани, у яких немає кишень і блискавки на спині, бо багато вправи пілатесу виконуються лежачи, і блискавка може тиснути в нижній частині спини.
  • 3. Спеціальні спортивні бюстгальтери будуть більш зручними по відчуттях, ніж звичайні, проте в цьому немає сильної необхідності з-за низького впливу тренувань за методикою пілатес.
  • 4. Також тобі не потрібне взуття для пілатесу. Просто запасися шкарпетками, якщо ходиш на групові заняття, або виконуй комплекси босоніж, якщо займаєшся вдома.
  • Пілатес для початківців / фото ua.depositphotos.com

Можна займатися пілатесом вдома?

Так, але в ідеалі краще для початку відвідати кілька групових занять або взяти 1-2 індивідуальні тренування, щоб закріпити основи. Пропустивши цей крок, ти ризикуєш втратити цілий ряд переваг надалі.

Тренер з пілатесу зможе допомогти тобі залучити правильні м'язи, щоб отримувати максимальну віддачу від кожного тренування. Як тільки ти зрозумієш, як виконувати вправи для досягнення найкращих результатів, ти зможеш навчитися сама вибудовувати домашні тренування, взявши на озброєння готові комплекси з відео на YouTube для домашньої. При цьому все одно можеш продовжувати іноді ходити і на групові заняття.

Якщо ти не знаєш, з чого почати, дивись відеотренування нижче по пілатесу для новачків.

Пілатес (відео)

Якщо ви хочете підтягнути м'язи і при цьому поліпшити контакт зі своїм тілом, збільшити гнучкість і позбутися від болю в спині, то такі програми, як пілатес вам однозначно підійдуть. Займайтеся пілатесом хоча б 1-2 рази на тиждень і ваше тіло буде вам вдячне!