Як боротися з осінньою нудьгою і не впасти в депресію / фото УНІАН

Хандра - цікаве слово, яке жодним чином не пов'язане з депресією. Якщо ви нудьгуєте, ви можете скористатися цим і відпочити три дні. Через два-три дні цей стан проходить.

Про це розповіла сімейний психолог, психотерапевт, сексолог, член Всеукраїнського товариства психологів, практикуючих гештальт-підхід, сертифікований фахівець по роботі з парами, сексуальними розладами і залежною поведінкою, Олена Щербань під час чату на Главреді.

Депресія ж - це стан, при якому все погано і буде тільки гірше у внутрішньому сприйнятті людини, і ніщо цього не може змінити. При цьому енергії на будь-які дії немає абсолютно.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ назвали 5 кроків до поліпшення психічного здоров'я українців

"Зменшення світлового дня може спровокувати апатичні стани. Ми, як тварини, не можемо впасти в сплячку, коли день максимально скорочується. Ми прокидаємося, коли на вулиці ще темно, і наш організм використовує велику кількість серотоніну, щоб обслужити мелатонін всередині нас, щоб ми могли прокинутися і бути активними", - говорить експерт.

Психолог назвала кілька способів побороти осінню депресію:

  • Підтримати себе штучно - спортом, танцями, йогою, скандинавською ходьбою.

"Тобто будь-якою руховою активністю, яка буде запускати кровообіг, перешкоджаючи застою лімфи. Таким чином, організм постійно перебуватиме в ритмі", - радить Щербань.

  • Важлива їжа і вода.

"Потрібно пити велику кількість води і правильно харчуватися корисними продуктами. У фастфуді немає нічого корисного, щоб підтримати психіку в цей перехідний період", - стверджує психолог.

  • Знайдіть собі заняття до душі.

"Осінь - це адаптаційний період, коли непогано просто себе підтримати. Спробуйте знайти якісь задоволення, щось, що подобається особисто вам: валятися на ліжку, дивитися в стелю і слухати музику, ходити в музеї і на виставки з друзями, читати книги, що розвивають мозок, медитувати і застосовувати дихальні практики. Це прояв турботи і любові до себе. Якщо ви хочете якусь чарівну паличку, то її немає. Доведеться приділити собі увагу. Направте енергію на себе, і тоді ваша психіка запрацює і не буде настільки сильно схильна до погодних і сезонних змін", - радить експерт.

Нагадаємо, як писав УНІАН, американські дослідники Медичної школи Університету Індіани створили аналіз крові, який дозволяє встановити стадію депресії у людини і спрогнозувати ризик появи біполярного розладу.

Вас також можуть зацікавити новини