Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко наголошує, що тенденції рівня охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб за Національним календарем щеплень за перше півріччя 2020 року "не дуже втішні".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу.

Говорячи про вакцинокеровані інфекції, Ляшко повідомив, що в Україні впродовж січня-червня зареєстровано 1 тис. 17 випадків кашлюку, 245 випадків кору, 120 випадків епідемічного паротиту і 28 випадків краснухи.

Відео дня

Читайте такожВ Україні лише 28% дітей річного віку отримали захист від кору, паротиту та краснухи - ЦГЗ

"На жаль, тенденції рівня охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб, які включені до Національного календаря щеплень, за перше півріччя 2020 року, не дуже втішні... Найкритичніша ситуація у нас в Дніпропетровській області, де, порівняно з аналогічним періодом 2019 року, показники знижені на 47%. Погана ситуація в Житомирській області, в Київській, Хмельницькій, Харківській", - наголосив він.

У Львівській області, додав Ляшко, крім зниження рівня вакцинації проти кору, краснухи та паротиту, спостерігається значне зниження рівня вакцинації проти коклюшу, дифтерії та правцю - 23%; 18% - проти поліомієліту.

"Все це може призвести до того, що у нас поруч з коронавірусною хворобою будуть реєструватися спалахи вакцинокерованих інфекцій, які можна і потрібно профілактувати", - наголосив Ляшко.

Він додав, що сьогодні у деяких людей є острах робити щеплення в період епідемії коронавірусу. Водночас, наголосив Ляшко, є чітка позиція Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національної технічної групи експертів щодо проведення щеплень у цей період.

"Ці рекомендації знайшли відображення у постанові головного державного санітарного лікаря України, яка чітко прописує, як потрібно робити щеплення в період епідемії для того, щоб унеможливити інфікування коронавірусною хворобою, відвідуючи чи сімейного лікаря, чи заклад охорони здоров'я", - зазначив Ляшко.

Урядовець також додав, що наразі в кожній області є доступні та якісні вакцини.