Степанов заявив, що психлікарні на межі закриття \ фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що з 1 квітня спеціалізовані психіатричні лікарні поставлені на межу повного закриття, однак Міністерство охорони здоров’я України працює над тим, щоб цього не допустити.

Читайте такожНа Харківщині зафіксували спалах коронавірусу в психлікарні

Як передає кореспондент УНІАН, про він повідомив це під час онлайн-брифінгу. «Якщо ми кажемо про психіатричну галузь, то на сьогоднішній день з Національною службою здоров’я уклали договори 58 спеціалізованих психіатричних лікарень. Якщо подивитися на той тариф і на специфіку організації психіатричної служби і на те, що з ними відбулось після 1 квітня, то їх всіх поставили не просто на грань виживання - вони поставлені на межу повного закриття і звільнення, в тому числі, медичних працівників», - заявив Степанов.

Відео дня

Він відзначив, що у нього була зустріч з головними лікарями психіатричних лікарень та з Асоціацією психіатрів України.

«Вони всі б’ють на сполох. На жаль, до 1 квітня з ними була повністю відсутня комунікація. Їх ніхто не питав, яка стратегія розвитку психіатричної служби, їх ніхто не питав, яким чином ви будете виживати на встановлений тариф. Їх ніхто не питав, що робити з 22 тис. хворих з хронічними психічними захворюваннями, які на сьогоднішній день знаходяться в психіатричних лікарнях. Це тяжкі хворі, наші громадяни, більшість з яких втратили соціальні зв’язки, їх не можна виписувати. Не можна просто так закрити лікарні та їх виписати на вулицю. Але на сьогоднішній день, коли фінансування по тих затверджених тарифах та по тій стратегії, яка була запроваджена поставила їх на межу, коли вони отримують 12-20% від минулорічного бюджету», - наголосив Степанов.

Міністр відзначив, що якщо не виправити ситуацію нас чекає звільнення медичних працівників, в тому числі лікарів, медичних сестер, персоналу, який працює в психіатричних лікарнях з психічно хворими людьми, які тривалий час перебувають в лікарнях.

«Це все недопустимі речі. Якщо ми робимо відповідне реформування - ми маємо чітко розуміти, що у нас буде відбуватися з кожною лікарнею в нашій країні, бо мова йде про здоров’я та життя людей, будемо виправляти цю ситуацію», - резюмував він.

Як відомо, від 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап реформи системи охорони здоров’я. Він полягає у тому, що практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни будуть отримувати кошти за прямим договором з НСЗУ.