В Україні відкрилися центри масової вакцинації / Фото УНІАН, Інна Андалицька

У Києві, в Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті, 15, сьогодні відкрився великий Центр вакцинації проти COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, під центр відведено один з поверхів корпусу №4 МВЦ (вхід 4-А).

На відкритті була присутня директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург та начальник Головного управління Держпродспоживслужби у столиці Олег Рубан.

Відео дня

Рубан зазначив, що центр облаштований за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я та рекомендацій МОЗ.

Читайте такожВ Україні від коронавірусу вакцинували перший мільйон громадян

За його словами, центр розрахований на розміщення 20 бригад медиків, які можуть щепити від 2 до 3 тис. осіб на добу. Також, у разі необхідності, можливо додатково залучати медиків, щоб робити від 6 до 8 тис. щеплень.

«Все залежатиме від наявності вакцин», - додав Рубан.

За словами Гінзбург, центр відкритий, перш за все, для вакцинації киян, які записались через додаток «Дія».

«Це комплекс площею близько 6 тис. кв. м, і на сьогодні тут працюють 16 бригад, хоча місця організовані для 20 бригад. Спроможність однієї бригади - вакцинувати щонайменше 100 осіб. Ми починаємо працювати по вихідних, і в залежності від кількості вакцин, які дозволяють вакцинувати бажаючих, будуть зроблені щеплення», - сказала вона.

Гінзбург пояснила, що на сьогодні у центрі працюють тільки 16 бригад медиків, оскільки на вакцинацію записались небагато охочих.

Локація кожної бригади в центрі вакцинації поділена на три зони: місце, де береться поінформована згода пацієнта, місце огляду та спілкування з лікарем і маніпуляційне місце, де роблять щеплення. Вакцини зберігаються у спеціальних холодильниках. Локація кожної бригади має окремий вхід та вихід.

Територія облаштована місцями, де можна помити руки, є питна вода, організовано чергування бригади екстреної медичної допомоги, є зал очікування.

Гінзбург також зазначила, що для запобігання утворенню черг щеплення роблять за попереднім записом, однак люди, які записані на 11.00 або на 12.00, прийшли із запізненням і стоять в черзі.

Поки центр працюватиме лише у вихідні з 10.00 до 18.00.

Розповідаючи про те, як відбрилась люди для вакцинації в центрі, директор департаменту повідомила, що напередодні обдзвонили близько 8 тис. осіб, які записались на вакцинацію через «Дію», і запропонували прийти в суботу-неділю зробити щеплення.

«І з цієї кількості близько 800 вже вакцинувались, і 560 погодились прийти в суботу, неділю. Більшість відмовлялася прийти, тому що вихідні. Ми розраховуємо, що все таки буде більша кількість бажаючих зробити щеплення», - сказала Гінзбург.

За її інформацією, сьогодні вакцинуватимуть тих людей, які належать до визначених Міністерством охорони здоров’я категорій.

Гінзбург зазначила, що до центру сьогодні прийшли й очікують у черзі на вулиці також люди віком 65+, які не зареєстровані в «Дії», але належать до категорії, яку вже місяць, як вакцинують. У центрі їм не відмовлятимуть.

Крім того, Гінзбург повідомила, триває робота з епідеміологами щодо відкриття інших центрів вакцинації. Відкриття нових локацій вакцинації залежить від наявності вакцин.

Вас також можуть зацікавити новини