false

У яких випадках не потрібно збивати підвищену температуру: 3 причини відмовитися від жарознижувальних

Відео дня

Зміст:

  • Субфебрильна температура: її значення і особливості
  • Чому не варто пити жарознижувальні при субфебрильній температурі?
  • Як термоневроз впливає на температуру тіла
  • Хто найбільше схильний до термоневрозу?
  • Коливання температури протягом менструального циклу

Підвищена температура — один із симптомів різних захворювань. Найчастіше вона виникає, коли організм людини починає боротися з інфекцією (вірусом або бактерією), але це характерно не для всіх випадків. Для того, щоб її збити, використовують спеціальну групу препаратів, які називаються жарознижувальними.

Коли в організм людини потрапляє патоген або в тому випадку, коли імунна система починає сприймати клітини власного організму як чужорідні, виробляються особливі білки — пірогени. На них реагує центр терморегуляції, підвищуючи температуру тіла.

Підвищена температура — перша ознака того, що організм бореться з патогеном, тому відразу ж збивати її і приймати жарознижувальні потрібно не у всіх випадках. У даній статті будуть розглянуті саме такі випадки і названі 3 причини відмовитися від жарознижувальних.

Субфебрильна температура: її значення і особливості

У медицині прийнято вважати усередненим показником нормальної температури тіла — 36,6°C. Однак не слід забувати, що ці цифри умовні і в індивідуальних випадках можуть відхилятися від цього значення.

Якщо у людини температура має значення в межах 37,1°C-38°C і тримається тривалий час, то вона називається субфебрильною. Таке підвищення стандартного показника — це ознака запальних процесів в організмі і один із симптомів багатьох захворювань.

false

Лікарі категорично не рекомендують збивати субфебрильну температуру жарознижувальними засобами. Для її лікування застосовується медикаментозна терапія. У разі ГРВІ та грипу, коли в організм проникла вірусна інфекція, пацієнту призначаються противірусні препарати, а при бактеріальному захворюванні — антибактеріальні.

Чому не варто пити жарознижувальні при субфебрильній температурі?

Для відмови від жарознижувальних засобів при температурі до 38°C є кілька основних причин:

  1. Вони не усувають головну проблему. Якщо людина хвора і у неї субфебрильна температура, це свідчить про наявність запалення або хвороби. Випивши жарознижувальні, людина зіб'є температуру, а проблема, яка її викликала, залишиться.
  2. Перешкоджання роботі імунної системи. Щоб знешкодити патоген, активується імунна система. Спеціальні клітини зв'язуються з білками вірусів для їх пригнічення. На початковому етапі не потрібно заважати організму боротися з інфекцією, вживаючи будь-які лікарські засоби. Адже він сам може впоратися з патогеном.

Для зниження температури 37,1°C-38°C потрібно проконсультуватися з лікарем і чітко дотримуватися його рекомендацій, адже самолікування може призвести до негативних наслідків.

Жарознижувальні не варто приймати не тільки при субфебрильній температурі, але і в деяких інших випадках.

Як термоневроз впливає на температуру тіла

Термоневроз — це підвищення температури, яке не пов'язане з інфекцією. Воно виникає через збій в роботі вищої нервової діяльності, наприклад, під час стресової ситуації. Однак офіційної назви термоневроз в медичній термінології не існує.

false

Підвищення температури, викликане термоневрозом, може тривати як кілька годин, так і кілька днів. У більшості випадків її показники коливаються між 37-37,5°C. Вона не пов'язана з інфекційними запаленнями і захворюваннями, тому приймати жарознижувальні не потрібно.

Хто найбільше схильний до термоневрозу?

Звичайно, у кожної людини може виникнути це відхилення у здоров'ї, але все ж існує група осіб, у яких ймовірність його появи найбільш висока.

До неї відносять:

  1. Людей, які мають стресову роботу. Підвищена відповідальність, великий штат підлеглих, робота зі складними клієнтами і фінансові ризики можуть негативно позначитися на нервовій системі.
  2. Іпохондриків. Це люди, які постійно бояться захворіти, над стурбовані своїм здоров'ям і можуть самі придумувати неіснуючі у них хвороби. Іпохондрики постійно нервують і на цьому тлі у них може розвиватися підвищена температура.

Коливання температури протягом менструального циклу

Протягом всього менструального циклу (21-35 днів) в організмі жінки відбуваються гормональні зміни. Через це в різні його періоди змінюється температура тіла.

false

Під час овуляції через підвищення жіночого статевого гормону прогестерону температура може підвищуватися до 37,1°C і вище. В такому випадку не потрібно турбуватися і приймати медикаменти, тому що це цілком природний процес. При завершенні овуляційного періоду температура повертається до нормального значення.

Тепер вам відомі 3 випадки, в яких при підвищеній температурі не слід пити жарознижувальні. Не забувайте про них і не пийте таблетки без призначення лікаря. Бажаємо вам міцного здоров'я!

УВАГА! САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАВДАТИ ШКОДУ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю.