Скоро дітям колотимуть вакцину від COVID-19 без огляду лікаря, поділився імунолог / фото ua.depositphotos.com

Незабаром проводити щеплення від коронавірусу дітям можна буде без огляду лікаря.

Про це розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій під час онлайн-інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

За його словами, наразі у Мін’юсті на затвердженні є зміни до порядку проведення профілактичних щеплень.

Відео дня

Ці зміни передбачають, що, у разі відсутності протипоказань до щеплення у дитини та заперечень від батьків, провести вакцинацію, відповідно до календаря щеплень, або вакцинацію проти COVID-19, зможе лише медсестра без огляду лікаря, як відбувається зараз.

Читайте такожВакцинуватися від грипу та COVID-19 можна в один день – імунолог"Тобто наразі йдеться про затвердження форми та опрацювання технічної сторони, щоб медсестра могла самостійно, маючи електронний підпис, згенерувати візит, провести та закрити його", – зазначив Лапій.

На його думку, відповідний наказ буде підписаний незабаром.

Також імунолог розповів, чи можна вакцинувати проти COVID-19 дітей з епілепсією та синдромом Дауна. Медик вважає, що дітей з такими хворобами "можна і потрібно" вакцинувати проти COVID-19.

Крім того, імунолог зазначив, що дітей та дорослих із системним червоним вовчаком також необхідно щеплювати проти COVID-19.

"Якщо ви почитаєте рекомендації європейських товариств..., вони однозначно говорять, що потрібно вакцинувати", – сказав він, коментуючи вакцинацію хворих на червоний вовчак.

Раніше Федір Лапій заявив, що на початку наступного року в Україні очікується реєстрація вакцини проти COVID-19 для дітей до 12 років.

Нагадаємо, вакцинація в Україні розпочалася наприкінці лютого. Станом на 23 листопада дві дози вакцини в нашій країні отримали 10 225 182 особи.

Коронавірус в Україні: статистика за три місяці / інфографіка УНІАН

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.