Вправи для спини / фото ua.depositphotos.com

Для профілактики неприємних болів в спині або ж зміцнення м'язів і виправлення постави використовують різні методи. Найпоширеніший – спортивні вправи.

УНІАН зібрав для вас добірку ефективних вправ, які можна робити вдома.

Комплекс вправ

1. Вправа «кішка»

Відео дня

Читайте такожЯк схуднути за місяць – поради дієтологівВихідне положення – долоні під плечима, коліна під тазостегновими суглобами на ширині таза, руки залишаємо прямими.

На вдиху – рух хвилею від куприка – спина і шия витягується, погляд трохи вгору. На видиху – рух від куприка – спина округляється, шия розслаблюється, округлюється область між лопатками.

Для очікуваного ефекту повторювати 15-20 разів.

2. Вправа «поза дитини»

Вихідне положення – стоячи на колінах. Сядьте на щиколотки, витягаючи вперед руки і торкаючись чолом підлоги. Руками і спиною тягніться вперед, не відриваючи сідниць від кісточок. Слідкуйте за диханням, відчуйте, як з задерев'янілих м'язів починає йти напруга.

Вправи для розтяжки спини / фото ua.depositphotos.com

Утримуйте позу на 8 вдихів-видихів.

3. Вправа «кобра»

Вихідне положення – лежачи на животі. Ставимо долоні на рівні з нижніми ребрами, піднімаємо грудну клітку, злегка витягуємося вперед і трохи вгору так, щоб нижні ребра продовжували торкатися підлоги, плечі опускаємо вниз, лопатки зближуємо, щільно притискаємо лікті до корпусу, лобкова кістка вдавлюється в підлогу, пупок направляємо всередину.

Важливо – зробити рух долонями – як ніби ми підтягуємо підлогу «під себе», виштовхуючи центр грудної клітини вперед. Тоді створюється відчуття напруження між лопатками і при цьому поясниця залишається вільною.

4. Вправа «скотч»

Вихідне положення – лежачи на спині, руки витягнуті уздовж корпусу, ступні стоять на підлозі на ширині таза, на відстані однієї стопи від сідниць, коліна на ширині кульшових суглобів.

Вправи для спини при болях / фото ua.depositphotos.com

На вдиху підверніть куприк під себе, піднімаємо таз, поперек, грудну клітку направляємо на підборіддя. На видиху плавно хребець за хребцем опускаємося вниз. Повторити 10-15 разів. Ноги активно працюють, спина розслаблюється.

5. Вправа «свічка»

Вихідне положення – лежачи на спині. Зігніть ноги в колінах і підтягніть їх до грудей. Підтримуючи долонями лопатки і спираючись на плечі і передпліччя, на видиху підніміть таз вгору. Випряміть ноги по черзі або разом. Тягніться ногами вгору, намагаючись максимально тягнути хребет, розслабляючи шийний відділ.

Дихайте спокійно, через 8 циклів дихання можна змінити становище.