Існує багато різних способів контрацепції / фото ua.depositphotos.com

Частиною процесу покращення якості допомоги в плануванні сім'ї є саме вибір методу контрацепції та розуміння потреби партнерів.

Як розказали експерти МОЗ України в офіційному Telegram-каналі відомства, щороку у період 2015-2019 рр. у світі робилося в середньому 39 абортів на 1000 жінок віком від 15 до 49 років. 29% всіх вагітностей закінчилися через штучне переривання, при цьому кожний третій аборт проводився в найменш безпечних або небезпечних умовах.

За словами медиків, існує багато різних способів контрацепції. Вони мають різні механізми дії та ефективність у запобіганні небажаній вагітності. При цьому тільки презервативи перешкоджають як вагітності, так і поширенню інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема ВІЛ. 

Відео дня

Читайте такожВ день сексуального здоров'я у МОЗ розповіли українцям про його користь

Найпоширеніші методи контрацепції за даними МОЗ:

  • Гормональні методи: оральні таблетки, імплантати, пластирі, вагінальні кільця тощо.

Вони виділяють невелику кількість одного або кількох гормонів, які перешкоджають овуляції.

  • Внутрішньоматкові спіралі (ВМС) – це контрацептивний засіб, який імплантують у матку, де він виділяє мідний компонент або невелику кількість гормону, щоб запобігти проникненню сперматозоїдів до яйцеклітини.
  • Таблетки екстреної контрацепції використовують для запобігання вагітності після незахищеного сексу або якщо контрацепція виявилася неефективною.
  • Чоловічі презервативи надягаються на ерегований статевий член безпосередньо перед його введенням. 

Жіночі презервативи можуть залишатися всередині до 10 годин, тому такий презерватив можна "одягнути" за кілька годин до сексу, а не безпосередньо перед початком. При правильному використанні як чоловічі презервативи, так і фемідоми надійно захищають від небажаної вагітності та запобігають передачі хвороб, що передаються статевим шляхом. Обидва засоби утворюють бар’єр, що перешкоджає зустрічі сперми та яйцеклітини, наголосили в МОЗ.

  • Стерилізація вважається постійним та надійним методом. Унаслідок вазектомії стає неможливим потрапляння сперматозоїдів у секрет передміхурової залози чоловіків, а відтак сперматозоїди при статевому акті не потрапляють у статеві шляхи жінки й не можуть запліднити яйцеклітину.

Жінки можуть пройти процедуру трубної оклюзії – хірургічного блокування прохідності маткових труб. Важливим є добровільний і усвідомлений вибір такого методу контрацепції.

Разом з тим, у МОЗ наголосили, що існують методи, які не захищають ні від небажаної вагітності, ні від інфекцій. А саме:

  • Перерваний статевий акт – один із найдавніших природних методів контрацепції, що полягає в виведенні статевого члена з піхви до початку еякуляції.

Цей метод украй ненадійний, оскільки сперматозоїди у чоловіка можуть знаходитись в уретрі й виділятися до моменту еякуляції. Крім того, він не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом. 

  • Симптотермальний метод заснований на тому, щоб обчислити момент овуляції й утримуватися від контактів у цей період.

Такий метод досить клопіткий та вимагає щоденної оцінки слизу і базальної температури, яка має  вимірюватися відразу після пробудження до будь-якої фізичної активності. І навіть при дуже правильному виконанні цей метод залишається не дуже надійним, зазначили у МОЗ.

"Наголошуємо, що методи й засоби контрацепції, крім презервативів, вимагають консультації лікаря, а деякі навіть хірургічного втручання", - заявили у МОЗ. 

Нагадаємо, нещодавно американська Каліфорнія стала першим у США штатом, який заборонив чоловікам знімати презерватив під час сексуального акту, не повідомляючи про це партнерові або партнерці.

Вас також можуть зацікавити новини