Ризик сепсису зростав у міру збільшення кількості разів використання антибіотиків / фото ua.depositphotos.com

Одноразовий курс антибіотиків підвищує ризик розвитку сепсису на 70% протягом року після їх прийому. Про це свідчить нове дослідження пацієнтів Національної служби охорони Здоров'я Великої Британії (NHS).

Експерти виявили, що ризик сепсису, який призводить до летального результату приблизно в п'ятій частині випадків, зростає зі збільшенням кількості курсів антибіотиків, які людина приймає, пише Telegraph.

Науковці з Манчестерського університету проаналізували 250 тисяч пацієнтів NHS, у яких розвинувся сепсис у період із січня 2019 року по червень 2022 року, і порівняли їх із групою в 1,3 мільйона людей, у яких цього не сталося.

Відео дня

Їхнє дослідження показало, що в людей, які приймали одно- або двотижневий курс антибіотиків протягом попередніх 12 місяців, імовірність розвитку сепсису була на 70 відсотків вищою, ніж у тих, хто їх узагалі не приймав.

Ризик зростав із збільшенням кількості разів, коли людина вживала антибіотики. Ті, хто приймав два-три курси антибіотиків протягом року, мали на 130% більший ризик розвитку сепсису, а ті, хто приймав антибіотики чотири і більше разів, мали більше ніж утричі вищий ризик розвитку сепсису.

Ризик зріс ще більше для тих, хто приймав антибіотики протягом останніх шести тижнів: одноразове застосування призвело до майже чотирикратного збільшення ризику сепсису, а чотири або більше курсів призвели до більше ніж шестикратного зростання порівняно з тими, хто не проходив жодного курсу.

Різниця в імунній системі

Науковці, які проводили дослідження, заявили, що дія антибіотиків і "негативний вплив на корисні бактерії в кишечнику можуть призвести до підвищеної сприйнятливості до інфекцій".

Співавтор дослідження Сяомін Чжун сказав, що в імунній системі людей також можуть бути "основні відмінності", які роблять їх схильними до більшої кількості інфекцій.

Щорічно в Британії реєструється близько 250 тисяч випадків сепсису, при цьому близько 50 тисяч осіб помирають від цієї інфекції - більше, ніж від раку кишечника, молочної залози та простати разом узятих.

Захворювання може початися з незначної бактеріальної інфекції, наприклад, простого порізу або інфекції грудної клітки, і його важко діагностувати, оскільки симптоми можуть бути невизначеними, такими як сонливість, нудота, блювота, задишка і біль.

Це відбувається, коли імунна система організму надмірно реагує на загрозу і починає атакувати власні тканини та органи, і вимагає екстреного втручання, включаючи введення рідин та антибіотиків, інакше це може призвести до поліорганної недостатності та смерті.

Зростання кількості рецептів

Відродження інфекційних захворювань, таких як стрептокок А, після пандемії коронавірусу призвело до збільшення кількості призначень антибіотиків на 8,4% у 2022 році в порівнянні з 2021 роком, при цьому 58224 інфекції виявилися резистентними до лікування.

Існують сотні різних антибіотиків, і вони є одними з найпоширеніших видів ліків, призначених NHS для лікування цілої низки захворювань, включаючи респіраторні інфекції, інфекції сечовивідних шляхів, шкірні захворювання та сепсис.

Дослідження показало, що кожен п'ятий випадок зараження сепсисом був набутий у лікарні, але ризик був удвічі більшим, якщо пацієнт захворів на сепсис у громаді.

Фактор ризику

Також було виявлено, які інші фактори здоров'я можуть збільшити ризик сепсису.

Наприклад, ризик для людей з раком був більше ніж удвічі більшим, ніж у людей без раку, тоді як у пацієнтів із хронічними захворюваннями печінки та хронічними захворюваннями нирок ризик був у три та шість разів більшим відповідно.

Небезпечна для життя інфекція також частіше зустрічалася у людей з неврологічними захворюваннями, діабетом, імуносупресивними станами, нездатністю до навчання, а також у тих, хто курив, мав недостатню або надмірну вагу.

Вчені заявили, що люди з найбідніших районів піддаються майже в два рази більшому ризику, ніж жителі найбільш привілейованих районів, і в них на 25 відсотків більше шансів померти.

Розвиток супербактерій - новини

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені попередили про нову смертельну небезпеку для людства. Через занадто часте використання антибіотиків, у тому числі в тваринництві, багато різних видів бактеріальних інфекцій, зокрема штами гонорея, туберкульозу і сальмонели стало дуже складно, а іноді й неможливо лікувати. 

У ВООЗ прогнозують, що близько 10 мільйонів людей можуть щорічно вмирати від стійких до антибіотиків інфекцій до 2050 року.

Вас також можуть зацікавити новини: