Оптимальна тривалість сну - 7-9 годин / фото ua.depositphotos.com

Багато людей чекають вихідні, щоб нарешті солодко відіспатися та компенсувати нестачу сну в будні. Але часто таке бажання виливається в пересип.

Що таке "сонне сп’яніння", як на наше здоров’я впливає пересип та чому 8 годин сну на добу більше не норма - в ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" пояснила сомнолог Дар’я Пилипенко.

"Пересипом вважається, якщо людина спить понад 9 годин, й це не її норма чи потреба у сні. Рекомендована норма сну - від 7 до 9 годин", - каже сомнолог. Й додає, що один з поширених міфів - про норму сну у 8 годин. 

Пилипенко наголошує, що неможливо доспати недосип, наприклад, на вихідних. Вона заявляє, що такі пересипи негативно впливають на ендокринну систему, серцево-судинну, імунну.

Наслідки пересипу:

Лікар пояснила, як додаткові години сну руйнують ваш організм (відео)

Сомнолог зазначає, що пересип провокує головні болі й навіть мігрені. Вона наголошує, що наразі рекомендована норма сну - 7-9 годин, а не 8, як вважалося раніше.

Лікар пояснила, як додаткові години сну руйнують ваш організм (відео)

Фахівець зазначає, що людина має прокидатися без будильника, самостійно, це свідчитиме про те, що вона висипається. 

Як недосипання впливає на здоров'я

Раніше вчені з'ясували, що люди від 50 років, які сплять менш як п'ять годин вночі, мають більший ризик розвитку багатьох хронічних захворювань. Проблеми з'являються у міру старіння.

Людям, у яких проблеми зі сном, рекомендують:

  • встановити постійний графік сну;
  • у спальні повинно бути темно, тихо і вільно від домашніх тварин;
  • уникати кофеїну, алкоголю і переїдання перед сном.

Вас також можуть зацікавити новини: