Зелений чай м'яко бадьорить / фото flickr.com/96758193@N03

Багатьох цікавить, а що бадьорить краще кави? Звичайно ж, можна подивитися у бік енергетиків, які теж містять кофеїн і цілу купу інгредієнтів, які можуть швидко підбадьорити і так само швидко зіпсувати стан здоров'я.

Але є здорова альтернатива – зелений чай. У зеленому чаї є не лише кофеїн, який бадьорить, але і корисні речовини – вітаміни групи В, антиоксиданти (припиняють чи уповільнюють окислення), мінеральні солі.

Кава різко бадьорить / фото flickr.com/ionarebecca

Що сильніше бадьорить – зелений чай чи кава

У порції кави об'ємом 30 мл може містяться від 40 до 100 мг кофеїну в залежності від того, на скільки міцний сам напій. Водночас, за підрахунками експертів, у 240 мл чаю є приблизно 30 мг кофеїну. Варто зазначити, що людині упродовж доби можна вживати 400 мг кофеїну.

Відео дня

Менший обсяг кави може підбадьорити швидше, ніж більший обсяг випитого зеленого чаю, але є один нюанс.

У зеленому чаї є набагато менше кофеїну, ніж у каві / фото ua.depositphotos.com

Що краще бадьорить чай чи кава

Через кавовий кофеїн є різкий сплеск бадьорості та її різке падіння. Чайний кофеїн м'яко впливає на нервову систему людини. Людина поступово стає бадьорішою, є досить довге плато, а потім – плавний спуск.

Різкий сплеск бадьорості після випитої кави також можливий через додавання в напій цукру.

Зелений чай активізує процеси жироспалення / фото flickr.com/agirlwithtea

Що буде, якщо пити зелений чай кожен день

Завдяки зеленому чаю можна не лише підбадьоритися. У цього напою є ціла низка корисних властивостей: він має бактерицидну дію, тому здатен знищувати неприємні запахи з рота, уповільнює процеси старіння, захищає від серцевих захворювань, у ньому є поліфеноли, які запобігають дегенерацію суглобів, підтримують здоров'я хрящів і допомагають при набряках, а також запаленнях.

Якщо у вас виникає питання, пити каву чи зелений чай для схуднення, то запам'ятайте – саме такий вид чаю прискорює обмін речовин і активізує процес спалювання жиру.

Найкориснішим зеленим чаєм вважається матча / фото flickr.com/kanesue

Який зелений чай найкращий

На думку багатьох вчених, один з найкорисніших зелених чаїв – японський порошковий чай, який називають матча (його роблять із зеленого чаю сорту Camellia sinensis). У цьому чаї рівень антиоксидантів вищий, ніж у традиційному зеленому чаї. Вважається, що матча має протиракові властивості.

Зелений чай не можна довго заварювати / фото flickr.com/activespark

Як заварювати зелений чай правильно

Зелений чай не радять заливати окропом – краще підловити момент, коли чайник майже закипів, і такою водою залити чайне листя. Не варто надто довго заварювати чай – умовно через п'ять хвилин в завареному напої починають активуватися не лише корисні мікроелементи, а й ті, які можуть негативно вплинути на печінку.

Варто зазначити, що завдати шкоди печінці можуть таніни (дубильні речовини), які є одними з найважливіших складових чаю.

Вас також можуть зацікавити новини: