Багатьох цікавить, а що бадьорить краще кави? Звичайно ж, можна подивитися у бік енергетиків, які теж містять кофеїн і цілу купу інгредієнтів, які можуть швидко підбадьорити і так само швидко зіпсувати стан здоров'я.
Але є здорова альтернатива – зелений чай. У зеленому чаї є не лише кофеїн, який бадьорить, але і корисні речовини – вітаміни групи В, антиоксиданти (припиняють чи уповільнюють окислення), мінеральні солі.
Що сильніше бадьорить – зелений чай чи кава
У порції кави об'ємом 30 мл може містяться від 40 до 100 мг кофеїну в залежності від того, на скільки міцний сам напій. Водночас, за підрахунками експертів, у 240 мл чаю є приблизно 30 мг кофеїну. Варто зазначити, що людині упродовж доби можна вживати 400 мг кофеїну.
Менший обсяг кави може підбадьорити швидше, ніж більший обсяг випитого зеленого чаю, але є один нюанс.
Що краще бадьорить чай чи кава
Через кавовий кофеїн є різкий сплеск бадьорості та її різке падіння. Чайний кофеїн м'яко впливає на нервову систему людини. Людина поступово стає бадьорішою, є досить довге плато, а потім – плавний спуск.
Різкий сплеск бадьорості після випитої кави також можливий через додавання в напій цукру.
Що буде, якщо пити зелений чай кожен день
Завдяки зеленому чаю можна не лише підбадьоритися. У цього напою є ціла низка корисних властивостей: він має бактерицидну дію, тому здатен знищувати неприємні запахи з рота, уповільнює процеси старіння, захищає від серцевих захворювань, у ньому є поліфеноли, які запобігають дегенерацію суглобів, підтримують здоров'я хрящів і допомагають при набряках, а також запаленнях.
Якщо у вас виникає питання, пити каву чи зелений чай для схуднення, то запам'ятайте – саме такий вид чаю прискорює обмін речовин і активізує процес спалювання жиру.
Який зелений чай найкращий
На думку багатьох вчених, один з найкорисніших зелених чаїв – японський порошковий чай, який називають матча (його роблять із зеленого чаю сорту Camellia sinensis). У цьому чаї рівень антиоксидантів вищий, ніж у традиційному зеленому чаї. Вважається, що матча має протиракові властивості.
Як заварювати зелений чай правильно
Зелений чай не радять заливати окропом – краще підловити момент, коли чайник майже закипів, і такою водою залити чайне листя. Не варто надто довго заварювати чай – умовно через п'ять хвилин в завареному напої починають активуватися не лише корисні мікроелементи, а й ті, які можуть негативно вплинути на печінку.
Варто зазначити, що завдати шкоди печінці можуть таніни (дубильні речовини), які є одними з найважливіших складових чаю.