Перша пересадка свинячого серця людині може відбутися у найближчі роки / УНІАН

Адаптоване серце свині можуть пересадити пацієнту вже через три роки. Так стверджує британський хірург, який був одним з перших лікарів у Великій Британії, хто зміг успішно провести трансплантацію органу.

На 40-ву річницю успішної першої операції сер Теренс Інгліш сказав, що його протеже спробує пересадити нирку свині людині вже цього року, — пише The Guardian.

Читайте такожУчені назвали небезпечний для серця продукт

Відео дня

"Якщо результат міжвидової трансплантації буде задовільним у випадку свинячих нирок для людей, тоді дуже вірогідно, що серце буде використане для таких операцій впродовж найближчих років. Якщо все спрацює з ниркою, тоді можна буде пересадити й серце. Це сильно змінить всю проблему", - сказав 87-річний лікар.

Анатомія й фізіологія свинячого серця подібні до тих, які притаманні людському органу. Тому саме цю тварину використовують для розробки нових видів терапії. Надії на успішне лікування серцевих нападів з’явилися в травні після того, як генетична терапія показала певні успішні результати в роботі зі свинями.

Читайте такожЖиве серце уперше надрукували на 3D-принтері (відео)

Міжнародна група дослідників виявила, що ін’єкція невеликої кількості генетичного матеріалу під назвою мікро-РНК-199 в серце, постраждале від нападу, змушує клітини регенерувати. Інфаркт міокарда, спричинений раптовим блокуванням коронарної артерії – це головна причина відмови серця. Ті, кому вдається пережити такі атаки, лишаються зі структурними пошкодженнями в серці на решту життя.

"Лікування допомогло серцю відновитися після серцевого нападу. І це святий Грааль для кардіологів", - сказав головний кардіолог Британського фонду серця Айя Шах.