За повідомленням CNN, у США близько 500 підлітків потрапили до лікарень з однаковими симптомами: ускладнене дихання, біль у грудях, захворювання шлунково-кишкового тракту.

За попереднім звітом Адміністрації з контролю за харчовими продуктами США (FDA), аналіз показав наявність в аерозолі нелегальних рідин, якими користувалися потерпілі – тетрагідроканабінолу (ТГК), психоактивного компонента марихуани. Також залишаються питання до якості ароматизаторів, які використовувалися в рідині для вейпа. В результаті адміністрація Президента приступила до розробки плану з впровадження заборони на продаж рідин. Чи дійсно вони містять загрозу для здоров'я і якими можуть бути наслідки введення заборон, розбираємося нижче.

Основним аргументом є поширення електронних сигарет у США серед підлітків. Однак, ця ситуація не характерна для багатьох інших країн. За словами професора Бонні Халперн-Фалшера зі Стенфордського медичного університету, у Великій Британії електронні сигарети розглядаються не як продукт ініціації серед молоді, а як засіб для відмови від куріння серед дорослого населення.

Відео дня

Популярність вейпів у США серед підлітків велика – більш ніж 25% учнів старших класів користуються електронними сигаретами. У той час як у Великій Британії 3,3% у віці від 11 до 18 років використовують електронні сигарети «менше, ніж раз на тиждень», а 1,6% – мінімум раз на тиждень. Багато в чому різниця обумовлена доступною рекламою таких продуктів, оскільки вибір ароматизованих рідин у США і Великій Британії ідентичний.   

Існує й кілька інших важливих відмінностей. Директива ЄС по використанню тютюнових продуктів 2016 року накладає обмеження на виробництво, маркування та рекламу цієї категорії продуктів. Ви можете побачити рекламу електронних сигарет у місцях, призначених для аудиторії дорослих курців, але ви не побачите її в соціальних мережах або по телебаченню. Більш того, вміст нікотину в електронних сигаретах у Великій Британії строго контролюється (не більше 20 мг/мл). У США деякі продукти містять до 59 мг/мл, що робить їх сильнодійними. А саме залежність від нікотину є основною причиною куріння.

За даними дослідницької компанії Euromonitor, близько 35 мільйонів людей у всьому світі використовують електронні сигарети або системи нагрівання тютюну. Вони задовольняють потребу в нікотині, при цьому усуваючи вплив смол і токсинів, що виділяються зі згорянням тютюну. Ґрунтуючись на звітах Public Health England і результатах досліджень, при використанні електронних систем виділяється на 95% менше шкідливих речовин у порівнянні зі звичайними сигаретами.

Лінда Баулд, професор громадської охорони здоров'я в Единбурзькому університеті, стверджує, що не потрібно забувати про дорослих, які намагаються кинути курити за допомогою вейпів: «Все більше число американських підлітків пробували або нещодавно використовували ароматизовані рідини. Але, забороняючи ці продукти, пропонована політика США не враховує, що ароматизатори є важливою частиною процесу відмови від куріння серед дорослих курців».

Водночас, використовуватися повинні ті рідини, які регулюються державою. Рекомендується не купувати рідини «з рук», уточнювати наявність масла TГК і додавання будь-яких інших речовин до продуктів, придбаних у магазинах. Не рекомендується самостійно «модифікувати» рідину за допомогою препаратів, що містять ТГК, а в разі виникнення симптомів (кашель, задишка, біль у грудях), звернутися до фахівця.

Дан Марчант, один із засновників UKVIA (Асоціація британської індустрії вейпінга), говорить, що, забороняючи такі продукти, існує ризик створення «чорного ринку». Він наполягає, що, як показала практика півстолітньої боротьби з курінням, заборони не працюють, працює регулювання.

Грамотний підхід до регулювання електронних сигарет дозволив лікарям у Великій Британії рекомендувати пацієнтам перехід на електронні сигарети при відмові від куріння і за кілька років знизити рівень куріння до 14,7% серед дорослого населення. При цьому, серед підлітків у країні використовують електронні сигарети менш ніж 1% тих, хто не курив раніше.

Директор Public Health England, професор Джон Ньютон, вважає: «Якщо ви не курите – не використовуйте вейпи. Але якщо ви курите, то немає такої ситуації, коли було б краще продовжувати курити, ніж повністю переключитися на вейпінг». І хоча дослідження електронних сигарет все ще тривають і назвати їх повністю безпечними не можна, щорічно тільки у Великій Британії 20 000 осіб відмовляються від куріння за допомогою таких продуктів. У свою чергу, це позитивно впливає на рівень громадського здоров'я та добробуту держави.