Знайдений новий вид вірусів, що вражають бактерії / фото naked-science.ru

Австрійські вчені виявили в зразках біологічних рідин людей новий вид бактеріофагів — вірусів, що вражають бактерії.

У своїй новій роботі група вчених з Університету медичних наук ім. Карла Ландштейнера виділила 43 бактеріофаги зі зразків рідин 111 людей. Одного з них, за словами вчених, вивели вперше в історії, передає Naked Science.

Читайте такожВиявлено гени, які захищають від небезпечної бактерії

Відео дня

Новий бактеріофаг відноситься до сімейства Tunavirinae і зустрічається досить часто — приблизно в кожному сьомому зразку крові. Для отримання даних про ці віруси вчені модифікували наявний метод аналізу і підвищили точність розпізнавання бактеріофагів.

Дослідники спеціально шукали бактеріофаги, які атакують кишкову паличку. Але знайти їх так і не змогли. А це було б дуже важливо і корисно для медицини, адже бактеріофаги можуть передавати від однієї бактерії до іншої гени стійкості до антибіотиків.

Також у рамках роботи вчені вивчили, як реагують виділені ними бактеріофаги на дезінфікуючі засоби, що використовуються в лікарнях. Виявилося, більша частина таких речовин не здатна надійно знищити фаги.

Проведена робота допоможе розробити методи боротьби з бактеріофагами й стійкими до антибіотиків бактеріями. Нові дані, за словами авторів роботи, наближають їх до розуміння механізмів розвитку множинної лікарської стійкості та ролі бактеріофагів в їхній активації.