Коен помер у віці 97 років \ Anne Rayner/Vanderbilt University

Біохімік і лауреат Нобелівської премії з медицини Стенлі Коен помер в американському місті Нешвілл у віці 97 років.

Читайте такожНобелівську премію з медицини вручать за відкриття у терапії раку

Про це повідомив приватний дослідницький університет Вандербільта, заслуженим і почесним професором якого був Коен. «Стенлі Коен, легендарний біохімік з університету Vanderbilt University, нагороджений Нобелівською премією за відкриття епідермального чинника зростання і його рецептора, помер в Нешвіллі 5 лютого», - йдеться в заяві університету, передає kommersant.

Відео дня

«Відкриття доктором Коеном рецептора EGF докорінно змінило перспективи для мільйонів хворих на рак в усьому світі », - цитує університет слова декана Медичного факультету Джеффа Балсера.

Стенлі Коен народився в Нью-Йорку в 1922 році в родині єврейських емігрантів з Росії. У 1943 році він закінчив Бруклінський коледж, де спеціалізувався з хімії та біології. У 1948 році вчений отримав докторський ступінь з біохімії в Мічиганському університеті. У 1986 році Коен разом з колишньою колегою Ритою Леві-Монтальчіні став лауреатом Нобелівської премії. У 1959 році він вступив до факультету Вандербільта в якості доцента біохімії, де створив власну дослідницьку групу.

Вважається, що історія генної медицини почалася з того моменту, як в 1972 році Стенлі Коен разом з біологом Гербертом Бойером виявили явище кон'югації, тобто прямого перенесення фрагментів ДНК від однієї бактерії кишкової палички до іншої при безпосередньому контакті цих клітин.