Ілюстрація REUTERS

Минулого тижня в Сан-Дієго, США, лікар оглянув 24 пацієнта з різними способами життя. Трохи менше половини з них страждали від тривоги, що цілком можна зрозуміти, зважаючи на "циркове шатро занепокоєнь", в яке кожен з нас заходить щодня.

Ще 40% скаржилися на більш загадкові симптоми. У деяких був дивний висип на обличчі. У інших - почервоніння горла і очей або важкість в грудях, яку вони не могли пояснити. Такі пацієнти хотіли знати: чи це симптоми нового коронавірусу?

Про це пише Washington Post, додаючи, що, поговоривши з кожним з пацієнтів, доктор Сабріна Фалкуаєр зрозуміла, що у всіх загадкових симптомів є дещо спільне.

Відео дня

Читайте такожThe Guardian: Психологи пояснили, як коронавірус COVID-19 створює паніку й хаос

"Майже завжди вони казали: "О, так, я багато прибирав"", - розповіла лікар. Люди зловживали відбілювачами, намагаючись подбати, щоб коронавірус не проник в їхній дім. Дехто з них прибирав 3-4 рази на день. Інші не розбавляли побутову хімію належним чином водою перед використанням (такі засоби часто потрібно добре розводити, щоб уникнути ушкоджень. Звичайне мило може бути кращою зброєю проти конкретного вірусу).

Іншими словами, пацієнти з тривогою не дуже відрізнялися від тих, хто постраждав від відбілювача. Як і кожен, вони намагалися знайти спосіб розібратися з загрозою, яка непередбачувана й невидима. І це важко зробити.

"Ми дуже багато чого не можемо контролювати. Тож виникає відчуття, що якщо ми будемо ретельно прибирати, вірус піде геть", - сказала Фалкуаєр.

Видання пише, що зараз дві третини американців кажуть, що бояться за здоров'я своєї сім'ї. Про це говорять дані опитування , проведеного More in Common і YouGov. Три чверті вірять, що світ рухається в напрямку економічної депресії. Кількість дзвінків на федеральну Лінію допомоги при катастрофах зросла на 500%. Ця цифира викриває ще одну "пандемію".

Страху потрібні два елементи: певна загроза і відчуття безпорадності в її подоланні. Оскільки страх за визначенням неприємне відчуття, більшість людей намагаються знайти спосіб позбутися його, зменшуючи рівень загрози або посилюючи власне відчуття контролю.

Читайте такожForeign Policy про пандемію коронавірусу: 10 правил допоможуть уникнути зараження COVID-19

В першому випадку ми можемо переконати себе, що надмірно реагуємо на проблему. Заперечення - це найбільш поширена людська реакція на катастрофи: від пожежі до повеней і пандемій. Можна також використати їжу, ліки чи алкоголь, щоб морально взяти гору над загрозою. В другому ж випадку можна спробувати відновити відчуття контролю. І це початок хорошого плану. Але такий підхід теж може вилізти боком, як це сталося з пацієнтами, постраждалими від побутової хімії. Дуже легко перестаратися в часи тривоги.

Наприклад, після терактів 11 вересня 2001 року тисячі американців вирішили, що краще подорожувати автомобілем замість літака, коли потрібно подолати великі дистанції. Людям здавалося, що наземний транспорт безпечніший, ніж повітряний. І це нормальна реакція. Але почуватися в більшій безпеці не означає бути в безпеці. За два роки після 11 вересня приблизно 2,3 тисячі американців загинули в автомобільних аваріях, тому що подорожували автомобілем замість літака, про що свідчить дослідження Університету Корнелл. Польоти лишаються значно безпечнішими, ніж автомобіль навіть після терактів 11 вересня, хоч складається протилежне враження. Але тисячі людей померли, намагаючись уникнути смерті.

Зараз проблема в тому, щоб взяти під контроль загрозу, але при цьому не погіршити ситуацію. Своїм пацієнтам доктор Фалкуаєр порадила покращити свою імунну систему за допомогою п'яти простих кроків. Поки вони не стали кліше, як рекомендації мити руки і лишатися вдома, ці п'ять порад теж варто повторювати. Вони дозволять нам взяти ситуацію під контроль у спосіб, який точно робить людей сильнішими, а не лише емоційно захищеними.

Читайте такожСтрах без кордонів. Що розповідають про коронавірус українці за кордоном

По-перше, варто їсти продукти, багаті на поживні речовини для підвищення імунітету. По-друге, потрібно розмовляти з іншими людьми по телефону чи відео зв'язку. По-третє, добре спати. Краще за все спати однакову кількість годин кожної ночі. По-четверте, робити фізичні вправи щонайменше 30 хвилин на день. І нарешті, п'ята порада - потрібно виділяти час на заняття, яке дозволяє мозку відпочивати. Підійде будь-що: від садівництва до прослуховування музики чи медитацій. Можливо прибирання теж згодиться. Але варто читати інструкції на засобах, щоб "йти на війну" зі зброєю, яка справді корисна і не отруює вас поступово.

Всі ці речі повертають нам контроль і не дозволяють з'явитися страху, який може вивести з ладу.

"Якщо робити всі п'ять речей регулярно, ваша імунна система запрацює краще. У вас будуть антиоксиданти, вітаміни й мінерали, готові до боротьби з вірусом", - пояснила доктор Фалкуаєр.

У страху немає нічого нового, так само як і небезпеці чи невизначеності. Люди неодноразово в минулому переживали тяжкі періоди. Рішення в тому, щоб відновити контроль, але дуже обережно.