playbuzz.com

Результати дослідження, представлені на конференції Північно-Американського товариства по менопаузі, підтвердили наявність залежності між депресією і проблемами з серцем, однак не допомогли встановити причинно-наслідковий зв'язок між ними, пише webmd.

Читайте такожПідвищення працездатності - ознака того, що депресія відступає

Автори роботи протягом включили в дослідження 1084 жінок (середній вік 55 років), які звернулися в медичний центр для проходження мамограми у 2004 році. Учасниці дослідження заповнили ряд опитувальників про свій емоційний стан. Потім протягом 10 років учені збирали дані про їх стан здоров'я і чинники ризику розвитку ССЗ.

Відео дня

Читайте такожСтрес сприяє оновленню клітин мозку - дослідження

На момент початку дослідження 1030 учасниць не мали захворювань серцево-судинної системи. 18% з них позитивно відповіли на запитання про депресивний стан. Автори зазначили, що у 9% жінок, які скаржилися на пригнічений емоційний стан, протягом 10 наступних років було діагностовано серцево-судинні захворювання. Серед контрольної групи цей показник становив лише 2%.

Читайте такожДепресія і тривожність передаються дітям від батьків - дослідження

Вчені підкреслюють, що депресія була єдиним значущим чинником розвитку ССЗ у жінок молодше 65 років. Автори роботи поки не змогли отримати однозначні дані про те, чому саме депресія підвищує ризик серцево-судинних захворювань.